ACTUALITATE

VIDEO. Moscova reacţionează dur la Strategia de Apărare a României. Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe: Politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător

post-img

Moscova reacţionează dur după ce România a menţionat în Strategia Naţională de Apărare că Rusia e o ameninţare pentru stabilitatea în regiunea Mării Negre. Declaraţia vine din partea Ministerului Rus de Externe, în cadrul briefingului săptămânal, care a avut loc astăzi, şi care a fost urmărit de corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea.


Într-o manieră bine cunoscută, diplomaţia rusă, când vrea să regleze nişte conturi pe anumite chestiuni îşi creează pretextul de a bifa o problemă printr-o întrebare venită din partea presei locale.

În cazul de faţă, frământările vizavi de România au venit din partea agenţiei RIA Novosti. Reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Rxterne, Maria Zaharova nu îşi ascunde mirarea că Rusia este menţionată ca ameninţare alături de terorism şi atacurile cibernetice în Strategia Naţională de Apărare a României.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe: „Ştiţi prea bine că în Occident de multe ori se foloseşte acest truc pentru a pune în cârca Rusiei greşelile şi alte probleme interne din cadrul UE. Faptul că la Bucureşti se foloseşte metoda plagiatului confirmă că politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător. Ei nu sunt pregătiţi să abordeze chestiuni divergente impuse de alţii faţă de Rusia şi nu ţin cont de propriile intrese naţionale. Noi doar facem parte din aceeaşi regiune a Mării Negre. Este evident că noua redactare a stategiei naţionale de apărare a României va fi un pretext ca SUA şi NATO să îşi suplimenteze prezenţa militară în regiunea Mării Negre. Bucureştiul, în loc să se erijeze, aşa cum tot timpul a declarat, în "furnizor de stabilitate în regiune", îşi aduce o contribuţie semnificativă în creşterea tensiunilor şi a neîncrederii în regiune”.

Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024 a fost aprobată în şedinţa CSAT din 27 mai. Este pentru prima dată când acest document, ce se elaborează o dată la 5 ani, menţionează, fară menajamente, comportamentul agresiv al Federaţiei Ruse.

“Potenţialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive şi agesivităţii Federaţiei Ruse din ultimii ani şi al perfecţionării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează, reprezintă o preocupare majoră de securitate în context naţional”.

Documentul a fost trimis în Parlament, unde va fi dezbătut şi supus la vot.