ACTUALITATE

VIDEO. Ministrul de Interne dă asigurări că după reformă, poliţia va avea o altă faţă

După patru ani de reformă, poliţia ar trebui să nu mai fie o sperietoare pentru societate, ci un angajat în care oamenii să vadă siguranţă. Cel puţin asta promite ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Investiţiile europene ar ajuta forţele de ordine să ajungă mai rapid la locul intervenţiilor, iar un centru de instruire i-ar face mai bine pregătiţi. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

După reformă, poliţia ar trebui să se schimbe la faţă, spune ministrul de Interne. Oamenii să nu-i mai aştepte pe poliţişti ore în şir, atunci când au nevoie de ajutor, iar copiii să ştie că oamenii legii îi apără şi nu îi pedepsesc.

„Să vadă în angajatul poliţiei un spijin, să nu-şi sperie copiii acasă că uite vine nenea poliţist şi o să te dau pe mâna lui. La orice solicitare a cetăţenilor noştri, cea mai întârziată venire a noastră să fie până la 15 minute, lucru care astăzi poate nu ne reuşeşte. De aceea noi trebuie să procurăm softuri, să dotăm maşinile noastre cu gps, noi trebuie să avem un centru operaţional care va dirija şi aici e nevoie de investiţii”, a declarat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan.

Şi investiţiile ar putea veni treptat până în 2020. 57 de milioane de euro oferite de Uniunea Europeană vor fi investite în dezvoltarea poliţiei, doar dacă autorităţile vor implementa cum trebuie reforma forţelor de ordine. Un centru de instruire va contribui la pregătirea oamenilor legii, care astăzi e şubredă, pe alocuri.

„Eu trebuie să recunosc că lumea se mai plânge nu de faptul că a fost amendată, dar de faptul cum a fost amendată. Şi atunci când tu recunoşti că eşti vinovat şi eşti gata să-ţi primeşti pedeapsa, rămâne doar ca poliţistul într-o manieră absolut civilizată, să-ţi aducă la cunoştinţă ceea ce ai făcut. „Până la urmă, să-ţi înveţi lecţia, dar să nu o primeşti ca pe o insultă din partea angajatului poliţiei”, a adăugat Jizdan.

Ministrul de Interne mai spune că de anul viitor, ar fi posibilă şi majorarea salariilor, dar nu doar a poliţiştilor, ci a tuturor angajaţilor din MAI. Deocamdată, cei care aplică amenzi beneficiază de 25% din valoarea acestora, ca un surplus la salariu. Ei sunt totuşi monitorizaţi ca să nu admită abuzuri. Statistica arată că numărul amenzilor aplicate nu a crescut.