ACTUALITATE

VIDEO. Mii de protestatari la Bucureşti, Cluj şi Iaşi. "Ieri pentru Rege, astăzi pentru lege"

Peste 3.000 de oameni au înfruntat la Bucureşti lapoviţa şi frigul pentru a trage un semnal de alarmă faţă de ceea ce numesc "asaltul împotriva justiţiei". Ei şi-au exprimat îngrijorarea şi faţă de felul în care modificarea Codurilor Penale ar afecta siguranţa cetăţenilor. La Palatul Regal au ţinut un moment de reculegere. Peste 3.500 de protestatari s-au adunat şi în centrul oraşului Cluj-Napoca. La Iaşi, aproape o mie de oameni au strigat "Ieri pentru Rege, azi pentru lege". Proteste au fost la Braşov şi Sibiu.

ACTUALIZARE 20.12 Proteste faţă de modificările aduse legilor justiţiei sunt şi la Iaşi. "Ieri pentru Rege, astăzi pentru lege", se scandează în centrul oraşului.

ACTUALIZARE 20.01 "Păcat, păcat de sângele vărsat", "Timişoara", "Jos comuniştii" strigă protestatarii din Capitală. În marşul către Palatul Parlamentului au ajuns în dreptul Poliţiei Capitalei.

ACTUALIZARE 19.47 Protestatarii au păstrat un moment de reculegere în faţa Palatului Regal, au aplaudat şi au strigat "Regele Mihai".

ACTUALIZARE 19.16 Şi la Cluj protestează peste 3.500 de oameni. Sunt persoane de toate vârstele. Protestul se desfăşoară sub sloganul "Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că haideţi să facem gălăgie".

Pentru mâine este anunţat un protest al procurorilor specializaţi pe penal şi al judecătorilor. Acesta ar urma să se desfăşoare între 12.00 şi 13.00.

Magistraţii îmbrăcaţi în robe vor ieşi în faţa Tribunalului şi Curţii de Apel Cluj pentru a spune că este o ruşine ceea ce se întâmplă şi că trebuie ca politicienii să înţeleagă că legile nu se fac pentru anumite persoane.

ACTUALIZARE 19.13 Aproape trei mii de protestatari pleacă în marş spre Palatul Parlamentului pe Calea Victoriei şi nu pe traseul anunţat iniţial.

Pe traseul Piaţa Romană - Universitate este autorizat un marş al unei asociaţii creştine.

Protestatarii vorbesc despre faptul că modificarea Codurilor Penale ar putea avea efecte negative asupra siguranţei publice, asupra siguranţei cetăţeanului, precizează Alexandru Costache, jurnalist Ştirile TVR. Ei se tem că modificarea acestor coduri ar putea face infracţiunile, inclusiv cele cu violenţă, mai greu de dovedit.

În ultimele zile, mai mulţi procurori, judecători, dar şi poliţişti, precum Marian Godină sau Traian Berbeceanu, au explicat de ce unele amendamente depuse de parlamentari nu ar fi bune. Ei au subliniat că poliţia ar trebui să anunţe suspecţii înainte de percheziţie, sau s-ar putea ca probele de camerele de supraveghere stradale să nu mai fie luate în considerare în anchetele penale.

ACTUALIZARE 18.25 "Ieşim duminică să tragem un semnal de alarmă faţă de asaltul împotriva justiţiei. (LUNI, 18 Decembrie, la Senat se dă votul final pe Legile Justiţiei)", se arată pe pagina de Facebook care a mobilizat din nou oamenii.

După întâlnirea în Piaţa Victoriei, protestatarii ar trebui să plece în marş către Palatul Parlamentului. Iniţial, plecarea era programată pentru ora 18.00.

Traseul marşului: Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Universitate - Piaţa Unirii - Piaţa Naţiunilor Unite - Parlament.

La Palatul Parlamentului, protestatarii vor aprinde luminile telefonului.

"Hai să fim cu toţii în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, aşa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt", este îndemnul organizatorilor.