ACTUALITATE

VIDEO. Martorii unui summit istoric. Adelin Petrişor: Ce a obţinut Kim Jong Un? A obţinut ceva foarte important: supravieţuirea regimului

post-img

Donald Trump şi Kim Jong Un au discutat câteva ore la Singapore, au luat prânzul, iar la final au semnat o declaraţie comună. Regimul de la Phenian se angajează să renunţe la arsenalul nuclear, iar americanii oferă garanţii de securitate. "Ce a obţinut Kim Jong Un? A obţinut ceva foarte important, a obţinut ceea ce dorea cel mai mult - supravieţuirea regimului", a subliniat Adelin Petrişor, trimisul special al TVR la Singapore.

"Rămânem cu imaginile impresionante, ne gândim că s-a întâmplat pentru prima dată în istorie aşa ceva - un preşedinte american în exerciţiu s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean, însă nu ştim ce se va întâmpla în viitor. Analiştii spun că, dacă vorbim despre denuclearizare, trebuie să ne aşteptăm la un proces foarte lung. Ce este îngrijorător este că nu avem o foaie de parcurs. Astăzi au semnat un acord, aşa cum s-au mai semnat alte acorduri cu regimul de la Phenian, bine, nu la nivelul ăsta, însă nu avem o foaie de parcurs, nu ştim ce se va întâmpla, nu ştim ce mecanism vor avea americanii pentru a putea verifica pe teren dacă într-adevăr Kim Jong Un se ţine de cuvânt şi este vorba de denuclearizare. Ce  a obţinut Kim Jong Un? A obţinut ceva foarte important, a obţinut ceea ce dorea cel mai mult - supravieţuirea regimului", a subliniat Adelin Petrişor.

Întâlnirea Trump-Kim a fost analizată până în cele mai mici detalii - de la poziţia corpului la expresia feţei, până la durata strângerii de mână. Concluzia specialiştilor este aceeaşi: ambii au dorit să pară relaxaţi şi stăpâni pe situaţie.

Coregrafia a fost perfectă! Cei doi lideri au intrat exact în acelaşi timp şi, zâmbitori, şi-au dat mâna. 13 secunde – atât a durat prima strângere de mână.

Au intrat simultan, dar la locul întâlnirii, luxosul hotel Capella, primul a venit Kim Jong Un, aşa cum e tradiţia asiatică - cel mai tânăr vine mai devreme decât cel mai în vârstă.

Colegii noştri Adelin Petrişor şi Romeo Stancu au surprins momentul plecării liderului nord-coreean spre locul istoricei întâlniri.

În privinţa limbajului corporal, specialiştii spun că a fost un amestec - de la cordialitate şi zâmbete, până la un stil mai formal.

Michael Kovrig, expert: "În mod clar, ambii lideri încearcă să se impună ca oameni siguri pe ei, care domină întâlnirea. Este o competiţie între cei doi".

În primele 40 de minute, Trump şi Kim au stat de vorbă singuri, doar cu translatorul. Apoi, la discuţii au venit şi delegaţiile.

Dejunul a fost o combinaţie rafinată între bucătăria occidentală şi specificul Asiatic - între altele, cubuleţe de porc dulci, coaste, salata cu mango, avocado şi dressing cu miere şi lămâie verde. La desert, tartă cu ciocolată neagră şi îngheţată cu vanilie.

Apoi, cei doi au făcut o plimbare singuri. Nici măcar traducătorul nu i-a însoţit.

Kim Jong Un a făcut cunoştinţă cu “Bestia”, limuzina prezidenţială americană. Trump a deschis portiera şi cei doi lideri au privit în interior, undeva pe bancheta din spate.

Aproape tot timpul, umbra lui Kim a fost sora lui, Kim Yo Jong, şefa propagandei nord-coreene, care are grijă de absolut orice ţine de liderul suprem.

Ziua istorică s-a încheiat acolo unde a început, în încăperea în care cei doi s-au întâlnit prima dată.

Reacţii internaţionale

Uniunea Europeană, Rusia şi state din Asia au salutat acordul încheiat de liderii american şi nord-coreean, nota dominantă fiind aceea a unui optimism moderat, până la clarificarea tuturor detaliilor implicate de document.

China a declarat că va acţiona pentru găsirea unui mecanism de pace adecvat, în timp ce Seulul vrea să analizeze efectele unei potenţiale anulări a exerciţiilor militare comune cu americanii în regiune.

Coreea de Sud, care a făcut un dans diplomatic între Washington şi Phenian, consideră că este vorba despre un eveniment istoric, ce pune capăt Războiului Rece.

Diavolul se ascunde în detalii, vrem să le vedem, a fost reacţia Moscovei, care a salutat pasul înainte făcut la Singapore.

Şefa diplmaţiei europene consideră că obiectivul ultim rămâne denuclearizarea verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene.

O reacţie dură a venit de la Teheran, care crede că preşedintele Trump şi-ar putea retrage semnătura înainte de a ajunge acasă.