VIDEO. Martor la carnagiul din Kabul. Un agent de securitate român povesteşte cum a supravieţuit atacului taliban
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Martor la carnagiul din Kabul. Un agent de securitate român povesteşte cum a supravieţuit atacului taliban

Talibanii care au atacat în urmă cu o săptămână Cartierul Verde din Kabul ar fi putut avea complici chiar în zona luată cu asalt. Declaraţia a fost făcută în exclusivitate pentru Ştirile TVR de un agent de securitate român care a supravieţuit exploziei şi luptei cu teroriştii. Daniel, un nume inventat pentru a-i proteja identitatea, susţine că mai mulţi români angajaţi ai firmei de securitate care păzea cartierul ar fi vrut să lupte, însă n-au primit arme.

 În atacul din capitala Afganistanului a fost ucis un membru al echipei de securitate a misiunii diplomatice a României şi un altul a fost rănit grav. Imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.


 

Românul spune că talibanii au deschis focul în tabăra la doar două minute după ce au detonat maşina capcană. Agentul de securitate susţine că, în mod normal, ei nu ar fi avut timp să intre prin zona distrusă de explozie şi să atace într-un timp atât de scurt.

În Green Village, pe lângă cei din misiunea diplomatică a României se mai aflau peste 20 de români, angajaţi au unei companii canadiene de securitate. Cei mai mulţi erau, ca şi Daniel, operatori ai scanerelor cu raze X din Zona Verde a capitalei afgane. Din nefericire, cei mai mulţi nu avea arme în momentul atacului, susţine românul. Lupta cu talibanii a durat câteva ore şi a fost complicată. Teoriştii au încercat să intre în fiecare cameră şi să îi execute pe străini, vreo 400 la număr. Potrivit lui Daniel, agenţii de securitate români şi blugari au fost cei care au reuşit să lichideze întreg comandoul taliban.

Potrivit agentului de securitate, colegii săi au fost cei care au reşuit să-l salveze pe cel de-al doilea mebru al echipei ambasadei, rănit serios de talibani.

Talibanii care au luat cu asalt Green Village din Kabul au fost bine înarmaţi. Fotografiile făcute de români arată că aceştia aveau pistoale mitralieră Kalasnikov, multe încărcătoare, grenade defensive, dar şi pachete cu explozibili cu bandă dublu adezivă pentru a putea fi fixate pe uşile buncărelor din Cartierul Verde. Românul, fost militar, susţine că în cei 11 ani de misiuni pentru firme de securitate în Irak şi Afganistan nu a trecut printr-o asemnea luptă.

Potrivit mărturiei lui Daniel, forţele speciale afgane au intervenit foarte târziu, după ce comandoul taliban fusese lichidat de români şi bulgari.

Daniel spune că imediat după atac, firma de securitate la care era angajat le-a dat românilor arme de asalt, însă i-a obligat şi să facă mai mult decât era prevăzut în contract. Agenţii ar fi trebuit să locuiască şi să păzească Green Village, un complex distrus în proporţie de 80 la sută. 8 agenţi români care au supravieţuit atacului din Cartierul Verde s-au întors acasă şi vor acum să dea în judecată compania de securitate la care erau angajaţi. Reprezentanţii firmei nu au dorit să comenteze.

Similare
RECOMANDĂRI