Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. La 7 ianuarie, mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi

Mos Craciun revine în Republica Moldova. La 7 ianuarie, creştinii ortodocşi pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul sau Naşterea Domnului. Pregătirile sunt în toi. La sate, gospodarii taie porcul, gospodinele pregătesc mese bogate şi aşteaptă oaspeţi şi colindători. La oraş, proprietarii localurilor pregătesc şi ei meniuri speciale, muzică bună şi vin fiert cu scorţişoară.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în fiecare an la 7 ianuarie, atunci când după patruzeci de zile de post, creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Domnului. În Chişinău, localurile păstrează decorul de sărbătoare de la Crăciunul din decembrie. Mii de luminiţe, globuleţe şi brăduţi întâmpină clienţii. Orăşenii preferă să meargă în restaurant de Crăciun pe stil vechi şi mulţi dintre ei şi-au făcut rezervările din timp.

Iar pentru că la sate, tradiţional, oamenii taie porcul, nici în meniul de sărbătoare al localurilor nu vor lipsi bucatele din carne de porc. Ba mai mult, se optează pentru mese din bucate tradiţionale: sarmale, friptură şi mămăligă. De asemenea, nu lipseşte nici desertul de pe masa de Crăciun. Unele localuri îi surprind pe vizitatori cu ceva mai special.

Nelipsit de pe masa de sărbători este vinul fiert sau "izvarul", care se prepară la foc încet şi în care se adaugă ingrediente naturale care îi conferă aromă specifică. Fiecare gazdă are propriul secret pentru un izvar bun, de aceea respectă paşii de preparare a licorii.

Chiar dacă unii sărbătoresc Crăciunul pe stil nou, la 25 decembrie, iar alţii pe stil vechi la 7 ianuarie, sunt o mulţime de oameni care nu se dau în lături de la a sărbători de două ori. A doua zi de Căciun, pe 8 ianuarie, toţi bugetarii vor avea zi liberă.
Similare