Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Judecătorii vor fi numiţi în funcţii până la vârsta de pensionare

Mandat unic pentru magistraţi. Aceştia vor deţine funcţia până la vârsta de pensionare. Totodată, imunitatea judecătorilor va fi redusă astfel încât să poată fi cercetaţi penal. Modificările la Legea Supremă aparţin Ministerului Justiţiei şi au fost aprobate, ieri, în cadrul şedinţei Guvernului.  

Până acum, magistraţii instanţelor de judecată erau desemnaţi în două etape. Mai întâi pe un termen de cinci ani, după care li se prelungea mandatul automat până la vârsta de pensionare, numai în cazul în care aveau o purtare exemplară şi nu înregistrau abateri. Judecătorii vor rămâne fără imunitatea generală şi va fi introdusă doar una funcţională. Cu alte cuvinte, se da undă verde pentru anchetarea penală a magistraţilor. Modificările au fost incluse la articolul 116 din Constituţia Republicii Moldova. O altă noutate este că judecătorii îşi vor putea obţine mandatul de activitate şi de la Consiliul Superior al Magistraturii, nu doar de la şeful statului. Astfel, în lege va fi stipulat că Preşedintele Republicii Moldova are dreptul să respingă o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Şi membrii CSM vor ajunge în funcţii după reguli noi. Ei vor fi aleşi pe un termen de şase ani şi se va renunţa la practica de a deţine două mandate consecutive a câte patru ani. În competenţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii va fi şi numirea preşedinţilor şi vicepreşedinţii instanţelor de judecată. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat şi de Parlament.
Similare