ACTUALITATE

VIDEO. Infecţia cu noul coronavirus lasă urme dureroase. Mărturia unui bărbat care a fost infectat şi care acum a intrat în programul de donare de plasmă pentru pacienţii în stare gravă

post-img

Cine a trecut prin această cumplită experienţă nu uită prea repede zilele lungi de pe patul de spital, simptomele infectării cu noul virus şi apoi refacerea. Toate rămân în memorie şi cu greu pot fi şterse. Unul dintre pacienţii vindecaţi la Arad ne povesteşte coşmarul prin care a trecut în urmă cu două luni.


Andrei Ando are 45 de ani şi lucrează la Consiliul Judeţean. Nu ştie nici azi cum s-a infectat.

Mai bine de două săptămâni a fost internat în spital. A primit medicamente puternice, iar schema de tratament s-a schimbat de mai multe ori.

După ce s-a vindecat, a intrat în programul de donare de plasmă pentru pacienţii în stare gravă.

Fiecare vindecare este o victorie pentru medicii care luptă cu boala.

Andrei Ando a avut o formă medie a bolii, însă spune că se resimte şi acum.

Pentru cei cu forme mai grave şi foarte grave, sechelele după vindecare lasă urme adânci. Potrivit specialiştilor, riscul dezvoltării unei boli cronice de plămâni este foarte mare. De aceea, pacienţii trebuie să urmeze un program de recuperare pulmonară.

Specialiştii atrag atenţia că, în acest moment, presiunea pe sistemul medical este tot mai mare din cauza numărului de cazuri în creştere şi a nerespectării regulilor.

Deja în unele zone din ţară spitalele sunt pline de pacienţi cu coronavirus, secţiile de terapie intensivă nu mai au locuri, iar dacă trendul actual de infectări se menţine, există riscul depăşirii capacităţii de internare şi de tratare a bolnavilor.