Vizualizari:

VIDEO. Igor Dodon, luat la întrebări la APCE asupra delictului de opinie pe care l-ar reprezenta unionismul în Republica Moldova. Preşedintele a evitat răspunsul direct

După ce a ţinut un discurs la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Igor Dodon a fost întrebat în ce măsură unionismul, văzut ca identitate spirituală şi culturală comună, reprezintă un delict de opinie. Igor Dodon a evitat un răspuns direct la întrebare.

În cadrul sesiunii de întrebări de după discurs, senatorul Viorel Badea a cerut lămuriri asupra afirmaţiei lui Igor Dodon, potrivit căreia unionismul trebuie scos în afara legii în Republica Moldova.

„În Republica Moldova, unionismul, văzut ca o identitate spirituală şi culturală comună, este considerat un delict de opinIi?”, a întrebat Viorel Badea, care a mai menţionat că este o gravă jignire adusă culturii române faptul că Igor Dodon şi-a scris discursul în „moldoveneşte”.

Preşedintele Republicii Moldova a evitat un răspuins direct care să ţină de unionism văzut ca identitate spirituală şi culturală comună pe cele două maluri ale Prutului şi a reluat tezele conform cărora fraţii trebuie să stea fiecare la casa lui.

„Noi nu putem avea reticenţe faţă de România, dar unionismul este un subiect discutabil. Eu sunt preşedinte al Republicii Moldova. Consideraţi că un preşedinte al unui stat trebuie să fie de acord cu cei care vor să distrugă statul?”, a spus Igor Dodon, fără a specifica în ce măsură unionismul ar distruge actuala Republica Moldova.

În contradictoriu cu opinia sa că unionismul trebuie scos în afara legii, Igor Dodon a afirmat că diversitatea de opinii trebuie susţinută.

„Înţeleg opinia lor, stimez opinia lor, să o stimeze şi ei pe a noastră, a majorităţii care nu vrem ca statul Republica Moldova să fie distrus”, a spus Igor Dodon, care a mai menţionat că „fraţi, fraţi, dar fiecare trebuie să fie stăpân la el acasă” şi că unionismul este singurul subiect care aruncă umbre pe relaţiile bilaterale dintre România şi Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI