Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Guvernul de la Chişinău a aprobat lista celor 51 de circumscripţii uninominale pentru parlamentarele din 2018

Guvernul a aprobat lista de circumscripţii uninominale care vor fi deschise pentru alegerile parlamentare de anul viitor. În total sunt 51, dintre care 48 pe teritoriul Republicii Moldova, iar trei în străinătate, pentru cetăţenii din diasporă. Proiectul trebuie sa fie aprobat şi de Parlament.

IURIE CIOCAN, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Constituirea circumscripţiilor uninominale permanente:
"Pe teritoriul Republicii Moldova, aflate sub controlul constituţional, vor fi 46 de circumscripţii uninominale, pentru reprezentarea teritoriului din stânga nistrului două circumscripţii uninominale".

Una dintre circumscripţiile de peste Nistru va cuprinde localităţile Camenca, Râbniţa, Dubăsari şi Grigoriopol, iar cea de-a doua: oraşul Slobozia şi municipiile Tiraspol şi Bender.
 
Peste hotarele Republicii Moldova vor fi deschise trei circumscripţii uninominale, după cum urmează: una la est de Republica Moldova, alta la vest, şi cea de-a treia pentru SUA şi Canada.
 
Proiectul privind constituirea circumscripţiilor a fost criticat dur de liderii partidelor de opoziţie. Indignată, Maia Sandu a declarat că "harta a fost croită pe măsura lui Plahotniuc şi Dodon".
 
PAVEL FILIP, prim-ministrul Republicii Moldova:
"Este uşor să critici dintr-o parte şi este mai complicat să participi nemijlocit la lucrări şi să vii cu propuneri constructive". 
 
La parlamentarele din 2018, cetăţenii Republicii Moldova vor ieşi la urne şi vor vota, în premieră, după sistemul de vot mixt. 51 dintre cei 101 de deputaţi din legislativ vor fi aleşi în circumscripţii, iar restul de 50 pe baza listelor de partid. Modificările la legea electorală s-au realizat după ce deputaţii PD au propus introducerea sistemului de vot uninominal, în timp ce socialiştii insistau pe sistemul de vot mixt. Ideea a fost acceptată şi votată de majoritatea parlamentară, în ciuda recomandărilor experţilor Comisiei de la Veneţia, care au spus că schimbarea sistemului electoral nu este oportună.
Similare