ACTUALITATE

VIDEO. Familia regală, în istoria papalităţii. Regi catolici într-o ţară ortodoxă

post-img

Istoria regalităţii în România este în strânsă legătură cu cea a Sfântului Scaun. Între cele două instituţii este o relaţie veche încă de pe vremea primilor regi ai României care erau catolici. De aceea, este firesc ca familia Regală să onoreze prin prezenţa sa momentele speciale ale vizitei Papei Francisc. Majestatea Sa Margareta a confirmat deja participarea la liturghiile din Catedrala Naţională şi de la Blaj.

În vizita pe care o va face în România, Papa Francisc a dorit să aibă alături reprezentanţii instituţiilor relevante pentru istoria naţională, aşa cum este şi Familia Regală.

Wilhlem Dancă, decanul Facultăţii de Teologie Romano-Catolică: Peste tot este invitată, va fi prezentă la ceremoniile principale. Regalitatea a fost catolică până la Ferdinand. Regina Ana a fost şi ea catolică.

Pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, Familia Regală va asista la beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici apărători ai credinţei ucişi de autorităţile comuniste.

Unul dintre aceştia, episcopul Iuliu Hossu, a avut legături speciale cu Familia Regală. După ce a citit proclamaţia de Unire de la Alba Iulia, alături de patriarhul Miron Cristea, Hossu i-a înmânat-o la Bucureşti, Regelui Ferdinand.În cei 70 ani de viaţă, i-a cunoscut şi iubit pe următorii regi Mihai I şi Carol II.

Perioada interbelică a fost cea mai bună pentru Biserica Unită Română, care alături de cea ortodoxă, a devenit religie naţională, în cinstea transilvănenilor greco-catolici care au înfăptuit România Mare.

În 1948, Vaticanul s-a opus căsătoriei ortodoxe a Regelui Mihai cu Ana de Bourbon-Parma, prinţesă catolică. Regina Mamă Elena şi Prinţesa Margareta a Danemarcei au fost la Papă încercând să-l convingă să accepte căsătoria.

Regele Mihai şi Regina Ana au făcut pace cu Vaticanul, în 1966. S-au căsătorit pentru a doua oară, catolic, la Monte Carlo. Celebra Prinţesă Grace Kelly le-a organizat o ceremonie discretă.

Familia Regală a avut întâlniri oficiale cu doi dintre sfinţii părinţi ai Vaticanului.

În 2013, Regele Mihai a participat la Vatican la ceremoniile aniversării a 900 de ani de la recunoaşterea oficială a Ordinului Suveran de Malta. A fost printre ultimele apariţii ale Papei Benedict şi ultima vizită a Regelui Mihai în Italia.

La Catedrala Sfântul Iosif au fost comemoraţi Regele Mihai şi Regina Ana, Familia Regală o îndrăgeşte, dar au ales acum să fie alături de Papa Francisc la Catedrala Naţională.