Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Experienţa Suediei în promovarea egalităţii de gen în jurnalism, discutată la Chişinău

Experienţa Suediei în promovarea egalităţii de gen în jurnalism este tematica unui atelier internaţional care se desfăşoară la Chişinău cu participarea mai multor jurnalişti din Republica Moldova.

Aceştia vor face un schimb de practici şi vor stabili puncte de reper în ceea ce priveşte egalitatea de gen în media din ţară.
 
Suedia este ţara care încearcă să aducă un echilibru de gen în media. Specialiştii care monitorizează situaţia mass-media de acolo susţin că există o tendinţă de discriminare a femeilor. Acestea apar de obicei în materiale jurnalistice despre frumuseţe, lux şi timp liber, pe când bărbaţii sunt prezenţi în epicentrul evenimentelor decizionale. Bineînţeles, se munceşte pentru ca jurnalismul să reflecte în egală măsură toate aspectele societăţii. Totodată, opinia celor din Suedia este că acest lucru este posibil doar prin educaţie, începând din şcoală.

În ceea ce priveşte egalitatea de gen în media din Republica Moldova, în perioada septembrie 2015- mai 2016, în jur de 30 de instituţii au fost monitorizate, iar rezultatele au arătat că mass-media nu reflectă în mod echitabil realitatea. Iar problema majoră constă tocmai în modul în care femeile sunt prezentate.
 
Atelierul internaţional cu participarea experţilor şi jurnaliştilor din Republica Moldova şi Suedia este realizat de Asociaţia Presei Independente, în parteneriat cu Programul ONU „Femeile în Politică”.
Similare