VIDEO. EXCLUSIV. Elicopetere americane la Constanţa. 350 de americani şi 13 elicoptere Black Hawk sunt în baza Mihail Kogălniceanu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. EXCLUSIV. Elicopetere americane la Constanţa. 350 de americani şi 13 elicoptere Black Hawk sunt în baza Mihail Kogălniceanu

Elicoptere americane performante staţionate la Constanţa întăresc flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice. Piloţii veniţi de peste ocean se antrenează în permanenţă cu militarii români, iar prezenţa lor este menită să descurajeze o potenţială agresiune. Unitatea de aviaţie americană din Baza Mihail Kogălniceanu este parte din misiunea "Atlantic Resolve" şi se schimbă la fiecare nouă luni. Un reportaj exclusiv de Adelin Petrişor şi Romeo Stancu.


Un elicopter american Black Hawk decolează din baza Mihail Kogălniceanu pentru o misiune de rutină. 13 astfel de aparate ale unei unităţi din Kansas sunt staţionate aici. Contingentul american este format din 350 de piloţi şi tehnicieni. Se antrenează cu românii, însă până acum au participat la exerciţii şi alături de militarii bulgari, italieni şi sloveni.

"Lucrăm foarte mult cu forţele terestre, cu infanteria, cu soldaţii. Îi luăm în misiuni de asalt aerian ca să capete experienţă. Le arătăm cum acţionăm noi, cum trebuie să urce la bordul aparatelor noastre, cum ne pot folosi pe noi ca să-şi atingă scopurile.", precizează plutonier major Mathew Martin, pilot de elicopter.

Batalionul american de aviaţie este supranumit "Coşmarul" şi se află la Mihail Kogălniceanu de jumătate de an. Primii militari au ajuns la Constanţa în această iarnă.

"Zburăm tot timpul, ziua sau noapte, în timpul weekend-urilor. Soldaţii noştri s-au antrenat serios de când am ajuns aici, în luna februarie. De exemplu, batalionul a adunat peste 600 de ore de zbor doar luna trecută.", spune lt. Col. Raymond Santiago, comandant batalion "Nightmare".

Piloţii sunt extrem de bucuroşi că pot survola marea, lucru pe care acasă, în Kansas, nu au cum să-l facă. Americanii spun că inclusiv vremea de la noi este foarte bună pentru zbor.

Caporal Ethan Hardison, mecanic de zbor: "Până acum, misiunea a decurs normal. Singura problemă pentru mine ar fi că-mi lipseşte familia. În afară de asta, pot spune că România e o ţară frumoasă şi m-am simţit bine aici până acum"

Prezenţa americană în baza constănţeană face parte din operaţiunea americană Atlantic Resolve. După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, Statele Unite au hotărât să-şi întărească prezenţa în Estul Europei. De atunci, Pentagonul are în permamenţă în jur de 6000 de militari cu tancuri şi elicoptere în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi România.

Similare
RECOMANDĂRI