ACTUALITATE

VIDEO. „Drepţi între popoare”, o lecţie de viaţă amintită studenţilor din Comrat

Expoziţie documentară la Universitatea de Stat din Comrat. Vernisajul „Drepţi între popoare” evocă personalităţi din România implicate în salvarea evreilor, în anii Holocaustului.

Expoziţia a fost deschisă de către România, cea care a deţinut până în martie preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

În 1944, evreilor li s-a ordonat să-şi strângă lucrurile de strictă necesitate şi să-şi părăsească locuinţele. Cei mai mulţi au fost duşi în lagăre de muncă şi în ghetouri. Mulţi însă au fost salvaţi de românii care şi-au urmat propriile conştiinţe, propriile convingeri, riscându-şi viaţa pentru a salva alte fiinţe umane.
 
Expoziţia foto-documentară „Drepţi între popoare” va fi prezentată şi în alte oraşe ale Republicii Moldova. Vernisajul vine ca un angajament al României faţă de asumarea propriului trecut, al onorării memoriei victimelor Holocaustului, dar reprezintă şi o acţiune împotriva manifestărilor antisemite, extremiste şi xenofobe.
 
În prezent, numărul total al „Drepţilor între popoare" depăşeste cifra de 20 de mii. Datele arată că în Romania 60 de persoane au primit acest titlu, iar în Republica Moldova peste 70.

Păstrarea memoriei Holocaustului este o prioritate a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, a cărei preşedinţie a fost asigurată, până la începutul lunii martie, de România.