ACTUALITATE

VIDEO. Dosarul „Georgia împotriva Rusiei”, pe ultima sută de metri la Curtea de la Strasbourg

post-img

Peste 700 de probe şi mai multe volume – dosarul, care se află la Strasbourg mai bine de zece ani, intră în faza decisivă

„Dosarul nr. 2 Georgia – Rusia” — este numele dosarului audierea căruia a avut loc pe 23 mai la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Dosarul are ca obiect încălcări împotriva Georgiei şi ale cetăţenilor ei în timpul războiului din august 2008 şi în perioada imediat următoare. După zece ani de examinare, la 23 mai a avut loc ultima şedinţă a Curţii Europene pe dosar. Sentinţa urmează a fi pronunţată în câteva luni.

Potrivit Radio Libertatea, Ministerul Justiţiei al Georgiei a declarat, că partea georgiană a prezentat dovezi convingătoare, care îi permite să spere la un rezultat pozitiv.

Poziţia Georgiei la Curtea de la Strasbourg

Georgia a acţionat Rusia la Curtea de la Strasbourg pe 11 august 2008. Şase luni mai târziu, pe 6 februarie 2009, dosarul a fost completat cu precizări şi probe. Prin decizia din 13 decembrie 2011, Curtea de la Strasbourg a acceptat oficial spre examinare sesizarea Georgiei.

Georgia acuză Rusia de încălcarea în timpul războiului din august a Articolului 8 al Convenţiei Europene. Mai exact, Georgia consideră că Rusia a aplicat faţă de cetăţenii Georgiei tortura, i-a umilit, a încălcat dreptul la libertate şi securitate, dreptul la protecţia vieţii private şi de familie, dreptul la justiţie, dreptul la proprietate, dreptul la educaţie şi dreptul la libertatea circulaţiei.

Poziţia Georgiei este următoarea: în timpul războiului şi în perioada imediat următoare răspunderea pentru încălcări masive împotriva cetăţenilor Georgiei îi revine Rusiei, deoarece jurisdicţia Rusiei se extinde asupra regiunilor de conflict.

Această abordare Georgia o susţine cu mai multe probe:

  • Rusia participă de facto la pregătirea personalului militar;
  • Rusia de facto numeşte demnitarii din aceste regiuni;
  • Rusia sprijină financiar şi economic aceste regiuni;
  • Rusia a distribuit paşapoarte ruseşti locuitorilor din aceste regiuni şi a introdus pentru ei un regim fără vize;
  • În aceste regiuni se aplică legislaţia rusească;
  • Pe aceste teritorii se află trupele ruseşti;
  • Pe teritoriul aşa-numitei Osetia de Sud au loc exerciţii militare ale forţelor armate ruseşti, care conform planurilor militare au avut loc şi anterior, cu mult înainte de războiul din august;
  • Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei.

Ziaristul olandez Jeroen Akkermans încearcă să-l ajute pe colegul său, operatorul Stan Storimans, care a murit pe 12 august 2008, în timpul bombardamentului oraşului georgian Gori cu rachete „Iskander”. Fotograf Gleb Garanici / REUTERS.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a audiat în total 33 de martori, a studiat 70 de probe, prezentate de partea georgiană, inclusiv materiale video şi foto, datele de pe radare, concluziile experţilor, înregistrările camerelor de supraveghere, înregistrările de la staţia seismică, care confirmă exploziile, depoziţiile martorilor, imagini de pe satelit, rapoartele organizaţiilor internaţionale, înregistrări telefonice, rapoarte privind operaţiunile de deminare a teritoriului.

Dovada principală în dosar sunt fragmente ale rachetei Iskander, cu care a fost bombardat oraşul Gori pe 12 august 2008, şi concluziile experţilor care au studiat aceste fragmente.

Anume explozia rachetei Iskander a cauzat moartea operatorului olandez Stan Storimans, care a reflectat războiul din 2008.

Colegul lui Storimans, jurnalistul olandez Jeroen Akkermans, care îl însoţea pe cameraman în momentul exploziei din oraşul Gori, a fost audiat la şedinţa Curţii de la Strasbourg.

Akkermans a realizat un film documentar, în care investighează circumstanţele morţii colegului său. Acest film figurează printre probele prezentate de Georgia.

Cadre ale bombardamentului din oraşul Gori din 12 august, în timpul căruia a murit operatorul olandez

Dosarul este examinat în Marea Cameră a Curţii de la Strasbourg. Aceasta este formată din magistraţi din 17 state, printre ei judecători georgieni şi ruşi. Preşedinte al Marii Camere este preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi.

Acesta este al doilea proces împotriva Rusiei pe care Georgia l-a înaintat la Curtea de la Strasbourg. Primul a fost intentat de partea georgiană în 2007, după ce Rusia a expulzat în 2006 de pe teritoriul său peste două mii de cetăţeni georgieni, scrie JAMnews.