VIDEO. Dezinformarea în timpul pandemiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Dezinformarea în timpul pandemiei

Informaţiile false se răspândesc foarte repede în aceste zile, mai ales că timpul petrecut pe reţelele sociale este mai mare de când a fost limitat accesul în afara locuinţei. Aşa că mulţi dau crezare informaţiilor neverificate şi teoriilor lansate de diverşi conspirationişti. Pentru unii, noul coronavirus a fost construit în laborator, iar alţii cred că pandemia a fost prezisă în cărţi, scrise acum mulţi ani.


 

Aşa începe un material difuzat în 2015 de Televiziunea Publică din Italia. Bazat pe o cercetare ştiinţifică publicată în revista Nature, materialul a fost intens distribuit acum pe reţelele sociale.  Iar la propagarea fakenews-ului a contribuit şi fostul ministru de interne al Italiei, Matteo Salvini. A atacat China cu această înregistrare şi lasă de înţeles că virusul ar fi fost creat în loborator şi aşa s-a ajuns la pandemia de astăzi.  Degeaba au încercat reprezentanţîi televiziunii italiene să dezmintă informaţia.

În lume au apărut mai multe teorii ale conspiraţiei. Iar pe reţelele sociale circulă zeci de poze care îi provoacă pe internauţi la dezbateri. Una, în romanul "The Eyes of Darkness", al scriitorului Dean Koontz, unde apare sintagma "Wuhan-400". Cei care răspândesc aceste poze spun că noul coronavirus ar fi o armă biologică produsã într-un laborator militar din Wuhan, aşa cum scrie în cartea SF din 1981. Specialiştii susţin că oamenii dau crezare unor astfel de teorii atunci când autorităţile nu sunt suficient de transparente.

La capitolul mituri şi dezinformări întră şi cartea celei care s-a autointitulat medium. Autoarea de origine americană, Sylvia Browne,  a scris în cartea  "Sfârşitul Zilelor" că, în anul 2020, tot globul va fi cuprins de o boală similară pneumoniei. Profeţia acesteia arată că boală va dispărea brusc şi va reveni în anul 2030.

Autorităţile din toată lumea fac apel la cetăţeni să nu răspândească informaţii neverificate, iar liderii europeni chiar avertizează că dezinformarea poate costa vieţi.
Similare
RECOMANDĂRI