ACTUALITATE

VIDEO. Coronavirusul trece, dar urmările rămân. Studii recente arată că bolnavii care ajung la ATI pot dezvolta afecţiuni psihologice

post-img

Dintre persoanele care au trecut prin boală, dar cu forme mai grave, unele rămân cu sechele neurologice şi pulmonare. Specialiştii atrag atenţia asupra importanţei monitorizării stării de sănătate şi după externare. Studii recente realizate în Marea Britanie arată că bolnavii care ajung la ATI pot dezvolta afecţiuni psihologice.



Ana Şerban are 64 de ani. În luna februarie s-a infectat cu noul coronavirus, a fost internată timp de 3 săptămâni în secţia de Terapie Intensivă, iar acum are nevoie de recuperare la Clinică de Geriatrie de la Spitalul "C.I.Parhon" din Iaşi. A rămas cu sechele pulmonare chinuitoare după ce a scăpat de COVID-19.

Mulţi dintre pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 rămân cu probleme neştiute de sănătate... Iar medicii insistă ca toţi cei care au avut o formă severă de COVID-19 să fie monitorizaţi de specialişti după externare.

Şi nu doar plămânii rămân afectaţi. Potrivit unui studiu făcut în Marea Britanie, un pacient din trei se confruntă cu urmări pe termen lung în privinţa sănătăţii mintale sau dezvoltă simptome neurologice.

Iar la noi, spun specialiştii, situaţia poate fi mult mai gravă tocmai din cauza dificultăţii pe care o au pacienţii în accesarea serviciilor psihologice şi pentru că mulţi oameni privesc cu neîncredere astfel de afecţiuni.

Tusea persistentă, oboseala, gustul şi mirosul modificate pe o perioadă de câteva luni nu sunt semne îngrijorătoare, potrivit medicilor. Iar pacienţii îşi revin complet.