ACTUALITATE

VIDEO. Circa 100 de pelicani roz s-au stabilit pe lacul din Congaz

post-img

Circa o sută de pelicani roz s-au stabilit pe coada lacului din Congaz. Solicitat de IPN, Nicolae Ghercioglo, inspector principal în Serviciul economico-ecologic (Agenţia Ecologică UTA Găgăuzia), a declarat că, acum o săptămână, în lac au murit peşti, din cauza lipsei de oxigen, şi păsările au venit să se hrănească.

În anii trecuţi, pe lac puteau fi observaţi câte unul-doi pelicani sau câţiva. Faptul că în acest an sunt atâţi de mulţi arată că e vorba de un stol călător. Oamenilor li s-a interzis să se apropie de lac. Accesul în zonă este restricţionat, având în vedere că au murit foarte mulţi peşti.

Nicolae Ghercioglo a remarcat că pelicanul este o pasăre cu un consum ridicat. Poate mânca de la 5 la 10 kg de peşte pe zi. Nu este un pericol pentru mediul înconjurător. Dimpotrivă, poate fi considerat un „sanitar al naturii”.

Pelicanul roz, dar şi cel creţ, este inclus în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Exterminarea acestor păsări se pedepseşte penal.

Potrivit Societăţii pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii, pelicanii sunt cele mai mari păsări din Moldova, având dimensiunea de 150-170 cm şi cântărind peste 10 kilograme. Sunt păsări sociale, îşi petrec toată viaţa în stoluri mari, iar în sezonul de cuibărire formează colonii imense. Colonia cea mai apropiată de Moldova se află în Delta Dunării, care de altfel este cea mai mare colonie de pelicani din Europa.