ACTUALITATE

VIDEO. Centrul de comandă de la Bruxelles. Preşedinţia rotativă este o misiune tehnică pregătită de specialiştii români

post-img

Prima săptămână a preşedinţiei române a Consililui UE aproape a trecut, nu fără emoţii, având în vedere războiul politic de acasă şi presa internaţională care nu ne-a menajat deloc în ultima perioadă. Dincolo de toate acestea, preşedinţia rotativă este o misiune tehnică, pe care specialiştii români de la Bruxelles au pregătit-o minuţios. Lucian Pîrvoiu i-a vizitat în cartierul general din capitala Europei.

Notabil a fost că niciuna din catastrofele care au fost prevăzute de presa internaţională, dar şi de o parte din presa de la Bucureşti, nu s-a întâmplat, din fericire, a transmis corespondentul TVR la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu, pentru LUMEA AZI. Preşedinţia este o chestiune eminamente tehnică, a început cu bine această săptămână, cu Consiliul Afaceri Generale. Urmează negocierea cadrului financiar multianual, gestionarea Brexit-ului, toate se vor întâmpla sub preşedinţia română, care nu are timp decât până în aprilie, pentru că Parlamentul European se închide şi intră în campanie electorală.

----------------------------------------------------------------------

Lucian Pîrvoiu: Ne aflăm la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, locul care este practic cartierul general al preşedinţiei române a Consiliului UE în următoarele şase luni. Aici va fi creierul tuturor acţiunilor acestei preşedinţii. Doamna ambasador Luminiţa Odobescu ne va fi ghid în interiorul Reprezentanţei.

Pentru cele şase luni ale preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, reprezentanţa ţării noastre s-a mutat într-un sediu mai spaţios, care să răspundă mai bine nevoilor unei echipe lărgite. În plus, acesta se află la doar câteva sute de metri de clădirea Consiliului, un avantaj într-un oraş în care ambuteiajele sunt la ordinea zilei. Cartierul general al Reprezentanţei va găzdui o bună parte dintre evenimentele din următoarele şase luni.

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României pe lângă UE: "Avem o agendă plină, sunt peste 1.500 de reuniuni de grupuri de lucru, peste 50 de reuniuni ministeriale planificate aici, la Bruxelles, la care se adaugă cele din România, nu numai reuniunile ministeriale, dar şi evenimentele, vizitele grupurilor de lucru".

Misiunea Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană este una eminamente tehnică şi a fost pregătită cu maximă precizie de specialiştii care cunosc în amănunt fiecare dosar european.

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României pe lângă UE: "Noi, ca preşedinţie, avem obiectivul de a gestiona, sub coordonarea Capitalei, grupurile de lucru şi reuniunile ambasadorilor. În egală măsură pregătim reuniunile ministeriale care vor avea loc aici la Bruxelles".

Prima reuniune de la Bruxelles, Consiliul Afaceri Generale, s-a desfăşurat la începutul săptămânii, iar organizarea a fost fără cusur.

După lansarea oficială a preşedinţiei la Bucureşti din aceste zile urmează ca săptămâna vitoare premierul să se adreseze plenului Parlamentului European de la Strasbourg. După aceste momente festive va începe greul preşedinţiei României, cu Brexit-ul, care va trebui gestionat, indiferent de rezultatul votului din parlamentul britanic.

Din Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.