ACTUALITATE

VIDEO. Cele mai sensibile domenii din Republica Moldova rămân sistemul judiciar, sănătatea şi corupţia

Republica Moldova are restanţe la capitolul drepturile omului. Cele mai sensibile domenii rămân sistemul judiciar, sănătatea, asigurarea pluralismului de opinii şi indepedenţa mass-media. Concluziile au fost trase de comisarul european pentru drepturile omului într-un mesaj adresat avocatului poporului de la Chişinău.

Potrivit avocatului poporului, cele două cazuri de deces - Andrei Brăguţa, tânărul maltratat în penitenciar, şi Nicoleta Bulat, orfana care făcea dializă - au prezentat situaţia reală din sistemul de sănătate şi cel al justiţiei din Republica Moldova. Acestea au fost semnalate şi de comisarul european pentru drepturile omului, în urma unei vizite făcute în Republica Moldova.
 
Republica Moldova mai are multe de făcut, chiar dacă guvernul a adoptat, în acest an, o serie de documente importante, printre care normele privind umanizarea pedepsei penale, Planul de Acţiuni în domeniul drepturilor omului - PNAD3 şi semnarea Convenţiei Consiliului Europei privind combaterea violenţei domestice şi faţă de femei.
 
În anul 2016, UE a finanţat zece proiecte în Republica Moldova privind respectarea drepturilor omului. Suma totală a fost de 3,6 milioane de euro. Proiectele au fost axate pe combaterea discriminării şi maltratării copiilor în cadrul sistemului de justiţie, discriminarea împotriva persoanelor LGBT,  drepturile persoanelor cu handicap, prevenirea torturii şi maltratării, lupta împotriva violenţei domestice sau sprijinirea mass-media.

Totodată, din cauza restanţelor la capitolul reformei justiţiei, Republica Moldova a pierdut 28 de milioane de euro. Anual, pe 10 decembrie este marcată Ziua internaţională a drepturilor omului. Cu această ocazie, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului de la Geneva va lansa o campanie internaţională dedicată îmlplinirii a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a drepturilor Omului.