ACTUALITATE

VIDEO. Cazul Niculinei Bulat: A fost încălcat dreptul la servicii de sănătate

Trei mustrări aspre. Cu asta s-au ales medicii cărora le-a cerut ajutorul Niculina Bulat, tânăra ce făcea dializă şi care a murit după 10 zile de dureri insuportabile. În privinţa celui de-al patrulea doctor implicat, încă nu a fost luată o decizie finală. Avocatul Poporului a venit astăzi cu un raport despre acest caz, în care se spune că au fost încălcate drepturile tinerei la servicii de sănătate. Rezultatele raportului vor fi înaintate Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

Rezultatele investigaţiei arată că dreptul pacientei a fost încălcat atât în ceea ce priveşte asistenţa socială cât şi medicală. Chiar dacă avea nevoie de un asistent personal, tânăra a refuzat pentru că trebuia să renunţe la alocaţia lunară din partea statului, singura ei sursă de venit.
 
Când a ajuns la spitalul din Drochia, Niculina şi tutorele acesteia nu au fost informaţi cât de gravă este starea ei de sănătate, motiv pentru care fata a refuzat spitalizarea. Timp de 10 zile, tânăra a chemat de 5 ori ambulanţa, iar în patru cazuri a fost declarat cod roşu de intervenţie. Abia când Niculina a decis să vină la Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, unde făcea hemodializă de 9 ani, i s-a recomandat să meargă la cel mai apropiat spital pentru o intervenţie urgentă.
 
ELENA CERNĂUŢEANU, consultant superior Secţia Drepturi Sociale a Avocatului Poporului: "În două cazuri de chemări a ambulanţei a fost prezent medicul, în rest, doar felcerul şi şoferul. Am ajuns la concluzia că au fost admise încălcări la diferite etape de solicitare a asistenţei medicale. Dreptul de informare corectă nu a avut loc nici la etapa de spital şi nici prespitalicească. Accesibilitate la servicii de sănătate- punem un semn de întrebare de ce Niculina trebuia să parcurgă acest drum de fiecare dată până la Chişinău".
 
Chiar dacă la Bălţi i-a fost acordă asistenţa medicală necesara, tânăra a plecat acasă fără a primi recomandări de la specialişti, fapt pentru care şi-a petrecut ultimele zile din viaţă în chinuri groaznice. Secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii a declarat că trei din cei patru medici au fost sancţionaţi cu mustrare aspră, iar al patrulea îşi aşteaptă pedeapsa.
 
BORIS GÂLCĂ, secretar general de stat, Ministerul Sănătăţii: "Ea cu siguranţă putea să trăiască. Nu ştim cât - o săptămână, o lună, două, dar anumite elemente de ignoranţă, de lipsă de atitudine, de implicare au condus la plecarea ei din viaţă mai rapid. Pentru viitor, aceste nereguli din sistemul de sănătate vor fi eliminate."
 
Avocatul poporului va trimite rezultatele şi recomandările anchetei Comisiei Parlamentare pentru drepturile omului.
 
MIHAIL COTOROBAI, Avocatul Poporului: "Vorbim despre probleme sistemice, nu de cazuistică, fiindcă problema legată de sănătatea omului este prioritatea ombudsmanului."
 
De 9 ani, Niculina Bulat venea, împreună cu mama ei, în fiecare săptămâna, de la Drochia la Chişinău, pentru dializă. Între timp mama ei a murit, tot din cauza unei insuficienţe renale. Pe 21 octombrie 2017, starea de sănătate a fetei s-a agravat. Fetiţa a mers la medicii din Drochia cu o rană profundă în abdomen. Fără a-i acorda îngrijiri, doctorii din Drochia i-au sugerat fetei să plece la Bălţi, unde i-a fost curăţată rana şi a fost trimisă acasă. După ce cazul a apărut în presă, Ministerul Sănătăţii a adus fetiţa de la Drochia la Chişinău, iar pe 2 noiembrie, ea a murit din cauza complicaţiilor. Cazul Niculinei Bulat a ajuns în atenţia Guvernului. Premierul Pavel Filip a cerut Procuraturii să deschidă un dosar penal în acest caz.