Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Care candidat merită să devină procuror general? Opinii: „Stoianoglo, niciunul, concursul a fost viciat”

Opiniile despre profesionalismul celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, care au fost admişi la interviu de către CSP, sunt diferite. Unii spun că există candidaţi care merită această funcţie, alţii - că niciunul nu ar trebui să ajungă procuror general.

Jurnalistul TVR MOLDOVA Vasile Munteanu i-a întrebat pe invitaţii emisiunii Punctul pe AZi cine din cei patru candidaţi ar merita să fie desemnat procuror general. Iată cum au răspuns invitaţii:

Adrian Lebedinschi, jurist, deputat PSRM: „Eu îi cunosc personal pe doi: Gribincea şi Stoianoglo. Pe ceilalţi nu-i cunosc personal şi nu le ştiu capacităţile, dar dacă au trecut concursul înseamnă că ceva au demonstrat. Cunoscându-i pe aceşti doi, eu sunt ferm convins că merită şi unul, şi altul. Doar că reieşind din experienţa lui Stoianoglo, îl cunosc din 97, la etapa aceasta complicată, el ar fi persoana care să împace toate părţile. Din câte înţeleg eu, majoritatea procurorilor îi poartă respect.”

Teodor Cîrnaţ, expert în drept constituţional: „Eu cred că niciunul nu merită din cei care au participat la concurs. Din punct de vedere al statutului de procuror, el treuie să fie acea persoană care să dea exemplu referitor la respectarea legislaţiei. Şi niciunul nu a spus că legea promovată de Guvern în Parlament şi votată este neconstituţională.
 
Să admitem că din cei 4 va fi votat unul. El va avea stabilitate maxim jumătate de an, în Consituţie scrie că procurorul este ales pe un mandat de 7 ani. Dar acea lege a promovat aşa un mecanism că orice prim-ministru sau preşedinte, dacă nu-i place procurorul, formează o comisie şi-l revocă din funcţie.”


Olesea Stamate, fostul ministru al Justiţiei: „Eu mi-am exprimat deja opinia vizavi de acest concurs. Deşi eu cred că în această listă sunt candidaţi buni, deoarece procedura a fost viciată, rezultatele nu pot fi considerate veritabile. Aceasta va lovi asupra imaginii şi ligitimităţii oricărui candidat care va fi selectat în această funcţie”.

TVR MOLDOVA aminteşte că ieri, Consiliul Superior al Procurorilor a hotărât să-i admită la următoarea etapă pe toţi cei patru candidaţi preselectaţi la funcţia de procuror general.  

Următoarea etapă, interviul, va fi organizată de CSP la 28 noiembrie, ora 10:00.  Până atunci, candidaţilor le-a fost cerut să obţină de la ANI certificate de integritate, de la CNA certificat de cazier, de la SIS informaţii despre lipsa sau prezenţa faptelor de risc, dar şi certificate medicale.
Similare
RECOMANDĂRI