Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Avizul final al Comisiei de la Veneţia. Experţii nu recomandă modificarea sistemului electoral

Comisia de la Veneţia recomandă Chişinăului să se abţină de la modificarea sistemului electoral. Instituţia a publicat avizul integral la proiectul votului mixt, propus de socialişti şi democraţi.

Juriştii europeni au evidenţiat o serie de riscuri ale reformei electorale şi lipsa unui consens politic şi social larg. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, promite însă că sistemul electoral va fi schimbat. 
 
Avizul comun al Comisiei de la Venetia şi OSCE/ODIHR la proiectul votului mixt, elaborat de PSRM şi PD, evidenţiază preocupări semnificative în contextul politic şi social-economic din Republica Moldova.

Juriştii europeni atenţionează că amendamentele propuse în legea votului mixt încurajează şi infuenţarea politică a autorităţii electorale de la Chişinău. 
 
Comisia de la Veneţia mai subliniază că reforma electorală nu va spori reprezentarea femeilor şi minorităţilor etnice în Parlament, iar pragul electoral rămâne prea ridicat. 
 
Comisia de la Venetia şi OSCE/ODIHR a subliniat şi graba cu care a fost promovat votul mixt în prima lectură. O decizie fundamentală, cum este modificarea regulilor electorale, notează juriştii, trebuie să fie discutat public nu numai de partidele parlamentare, dar împreună cu actorii politici relevanţi extraparlamentari şi societatea civilă.
 
Pe de altă parte, liderul PAS, Maia Sandu, susţine că avizul Comisiei de la Veneţia este cu mult mai dur decât se aşteptau autorităţile.
Similare