Sursa foto:Independent Vizualizari:

VIDEO. Astăzi a fost deschis punctul comun de trecere a frontierei „Kuciurgan-Pervomaisc”

Autorităţile de la Chişinău şi Kiev vor să facă ordine pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Astăzi a fost inaugurat punctul comun de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc”. La eveniment au participat premierul moldovean Pavel Filip, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Acest punct vamal trebuia să fie inaugurat încă la sfârşitul lunii mai. Din motive necunoscute însă, deschiderea lui a întârziat cu o lună, deşi partea ucraineană era pregătită să-l pună în funcţiune în termenul stabilit anterior. Controlul comun ar urma să simplifice procedurile vamale şi să prevină contrabanda pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Decizia Chişinăului şi Kievului de a face ordine pe acest sector de frontieră a stârnit panică la Tiraspol, care a cerut ajutorul Moscovei. Preluând retorica regimului separatist, autorităţile de la Kremlin acuzau o pretinsă blocadă economică a regiunii transnistrene. Moscova cerea imperios ambelor capitale să renunţe la acest punct vamal comun.

„Controlul comun la acest punct de trecere şi în perspectivă la alte puncte este din punctul meu de vedere o demonstraţie a bunelor şi prietenoaselor relaţii între Moldova şi Ucraina”, a declarat Pavel Filip, subliniind că autorităţile constituţionale fac o diferenţă foarte clară între aşa-numiţii lideri din regiunea transnistreană şi cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în regiune.

Pavel Filip a insistat că punctul comun de control este în interesul agenţilor economici şi al cetăţenilor din regiunea transnistreană. Agenţii economici nu vor mai trebui să parcurgă distanţe mari, la alte posturi vamale, pentru a face toate procedurile vamale. „Sună bizar speculaţiile de genul că prin deschiderea acestui punct de control comun are loc o blocadă a regiunii. Acestea sunt declaraţii făcute de liderii de acolo, care nu corespund adevărului. Vreau să vă dau o cifră, exporturile în Ucraina, din regiune, doar în 2016 au crescut cu peste 10 milioane de dolari, iar 60% din mărfurile produse în regiune ţintesc piaţa UE. De aceea, acest eveniment poate nu este pe placul unor lideri, dar este cu certitudine pe placul cetăţenilor noştri care locuiesc aici”, a mai spus Pavel Filip.
Similare