VIDEO. Alexandru Tănase: Decuplarea şefului statului de SIS, în mod clar, vine în contradicţie cu anumite principii constituţionale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Alexandru Tănase: Decuplarea şefului statului de SIS, în mod clar, vine în contradicţie cu anumite principii constituţionale

Serviciului de Informaţii şi Securitate rămâne a fi un instrument indispensabil al preşedintelui, fără de care preşedintele va avea ochii legaţi şi urechile astupate. De această opinie este fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (CCM), Alexandru Tănase. În cadrul unei ediţii speciale la TVR MOLDOVA, Alexandru Tănase a spus că intenţia PSRM de a trece SIS-ul din subordinea preşedintelui în cea a Parlamentului nu este altceva decât acapararea ostilă a instituţiei. 

"SIS-ul, la fel ca şi domeniul Apărării, la fel ca şi politica externă, sunt domenii pe care preşedintele le partajează cu alte puteri în stat, în special cu Guvernul, şi mai puţin cu Parlamentul. Din această perspectivă, eu cred că SIS rămâne a fi un instrument indispensabil al preşedintelui, fără de care preşedintele va avea ochii legaţi şi urechile astupate. Nu va fi capabil să ia decizii importante în deplină cunoştinţă de cauză. Încercarea de a acapara ostil SIS, sau de a-l subordona politic, ceea ce se întâmplă, de fapt, prin acest proiect, nu exclude utilizarea acestui serviciu în alte scopuri. Eu nu vreau să vorbesc că poate fi transformat în poliţie politică", a afirmat fostul preşedinte al CCM.


El susţine că, în mod cert, această lege, dacă va fi votată, va fi contestată.

"Eu nu văd exact cum această lege să nu fie contestată. În mod cert ea va fi contestată la Curtea Constituţională, deoarece nemulţumiţi vor exista. Eu nu văd cum această lege ar rămâne în picioare după o verificare de constituţionalitate, deoarece ea realmente afectează mandatul preşedintelui R. Moldova, care, potrivit Constituţiei, acordă şefului statului o gamă foarte largă de competenţe pe domeniul securităţii şi domeniul apărării. Astfel decuplarea şefului statului de SIS, în mod clar vine în contradicţie cu anumite principii constituţionale", a mai sus Alexandru Tănase.
Similare
RECOMANDĂRI