ACTUALITATE

VIDEO. A fost creat grupul de lucru care va pregăti proiectul de modificare a Legii Supreme

Cu un pas mai aproape de modificarea Constituţiei. În Parlamentul de la Chişinău a fost constituit, astăzi, grupul de lucru care va elabora proiectul privind modificarea Legii Supreme, prin introducerea sintagmei “integrare europeană”. Iniţiativa PD nu se bucură, însă, de sprijinul opoziţiei.

Din grupul de lucru care va elabora proiectul de modificare a Constituţiei vor face parte deputaţi şi experţi în drept constituţional şi politică externă. Dintre fracţiunile parlamentare doar PD şi PPEM şi-au delegat câte 2 membri, restul formaţiunilor resping iniţiativa coaliţiei majoritare. Liberalii spun că vor susţine modificarea doar atunci când Constituţia va fi completată şi cu sintagma “unire cu România”.

MIHAI GHIMPU, deputat PL
"Constituţia Republicii Moldova permite unirea cu România. Aşa că corect ar fi integrare în UE prin Unire cu România şi punctum, aşa cum a zis Eminescu".
 
Liberal-democraţii nu au susţinut nici ei proiectul, şi asta pentru că nici coaliţia majoritară nu a susţinut iniţiativa lor privind modificarea articolului 13 din Constituţie, care prevede că limba de stat este limba moldovenească.
 
Deputaţii socialişti spun că vectorul geopolitic al ţării poate fi stabilit doar de către popor, prin referendum.
 
 VLAD BATRÂNCEA, deputat PSRM
 "Toate sondajele demonstrează că absoluta majoritate a cetăţenilor deja nu crede în integrarea europeană. Nu doriţi la acest subiect să solicitaţi opinia cetăţenilor, că decizia aparţine lor".
 
Nici comuniştii nu privesc cu ochi buni modificarea Legii Supreme.
 
VLADIMIR VORONIN, deputat PCRM
"Ceea ce vreţi voi să faceţi se numeşte analfabetism juridic. Da, suntem de acord cu modernizarea şi dezvoltarea ţării. Dar ce legătură are asta cu Constituţia?"
 
În pofida tuturor criticilor, proiectul privind crearea grupului de lucru a fost aprobat. Iar preşedintele Parlamentului speră că deputaţii îşi vor schimba părerea şi vor susţine, într-un final, introducerea în textul constituţiei a sintagmei “integrare europeană”.
 
 ANDRIAN CANDU, preşedintele Parlamentului
"Obiectivul strategic este integrarea europeană. Model mai bun de dezvoltare la ora actuală nu există în lume".
 
Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a cel puţin 67 de deputaţi. Grupul creat astăzi va avea la dispoziţie 45 de zile pentru a propune plenului proiectul final de modificare a Legii Supreme.