ACTUALITATE

Victor Ponta: Republica Moldova nu trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin

post-img

Republica Moldova nu trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin şi mai sigur. Dacă e mai ieftin din Rusia, să-l ia de acolo. Declaraţia a fost făcută de Victor Ponta, liderul Partidului „Pro România”, fost premier al României, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Victor Ponta declară că din punct de vedere al infrastructurii, R. Moldova este dependentă faţă de gazul din Rusia, de aceea este important ca R. Moldova să aibă doi furnizori de gaze naturale. „Eu nu am zis niciodată că Republica Moldova trebuie să ia gazul numai din România. Trebuie să-l ia de unde e mai ieftin. De unde e mai sigur. Dacă e mai ieftin din Rusia, îl iei de acolo. Dacă ai un singur furnizor, acela întotdeauna te ţine cu spatele la perete”, a menţionat fostul premier al României.

Victor Ponta mai adaugă referitor la gazoductul Iaşi-Ungheni, unul dintre proiectele de infrastructură, lansate în perioada în care a fost prim-ministru, că a fost obţinut acordul cu BERD-ul pentru finanţare. „S-au mişcat mult mai greu: 2016, 2017. E din vina României, nu din cea a Republicii Moldova. Pentru că şi noi la Bucureşti schimbăm guverne. Am văzut că în sfârşit s-au semnat toate contractele pentru proiectare şi execuţie şi sper cât mai repede, aici, în Chişinău, să aveţi posibilitatea dacă nu vine gaz din Est, să vină gaz din Vest”.

Un alt proiect pe care liderul Partidului „Pro România” îl consideră important pentru ca Republica Moldova să-şi poată asigura securitatea proprie, dar în acelaşi timp să devină şi un furnizor de securitate şi pentru regiune este interconectarea reţelelor de energie electrică dintre România şi R.Moldova. „Transelectrica din România a pornit contractele, studiile de fezabilitate. Sper să aibă şi bani, pentru că acum în România, companiile au o mică problemă. Li s-au cam luat banii la buget şi nu au din ce să facă investiţii”.

Un al treilea proiect ţine de podurile rutiere. „Prutul nu-i nici cât Dunărea, nici cât Nilul sau Amazonul. Nu costă foarte mult, se pot face. Şi din punctul de vedere al interconectării economice: gaz, energie electrică şi drum. Deja lucrurile se pot schimba în bine”.

Victor Ponta consideră că o chestiune mai complicată decât celelalte, din punct de vedere tehnic, este conexiunea feroviară. „Peste tot prin lume, nu doar prin America, în China, în Japonia şi în alte ţări se fac trenuri care merg cu 300 - 400 de km la oră. Noi nu reuşim să rezolvăm marea problemă cu conectarea de cale ferată. Cred că şi aici dacă am avea mai multă stabilitate politică de ambele părţi, adică guvern, proiecte, lucrurile ar merge bine. În 2015, cred, am spus şi nu am vrut să fiu rău cu Republica Moldova: „Aveţi o problemă, de câte ori vin la Chişinău e un alt prim-ministru cu care mă întâlnesc. Eu sunt prieten cu toţi şi-i ajut pe toţi, dar opriţi-vă”. Cred că era chiar domnul Pavel Filip căruia i-am zis chestia asta. Acum domnul Pavel Filip cred că poate să spună de România: „Domnule, de câte ori vin la Bucureşti, e un alt prim-ministru”. Poate ne oprim şi noi la Bucureşti. De câte ori schimbăm guverne, miniştri, o luăm de la capăt şi proiectele nu se fac”, a mai subliniat Victor Ponta.