ACTUALITATE

Victor Negrescu: România şi Austria lucrează pentru a asigura continuitate la nivelul Preşedinţiei Consiliului UE

post-img

România şi Austria lucrează împreună pentru a asigura continuitate la nivelul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a efectuat marţi o vizită de lucru la Viena.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, oficialul român a avut o întrevedere cu Alexander Schallenberg, coordonatorul Preşedinţiei Austriei la Consiliul UE din cadrul Cancelariei Federale.

MAE precizează că întâlnirea a vizat un schimb de opinii şi bune practici asupra exercitării preşedinţiei rotative la Consiliul UE şi obţinerea evaluării părţii austriece cu privire la stadiul şi evoluţiile preconizate pe dosare precum Cadrul Financiar Multianual post-2020, Brexit, respectiv tematicile subsumate securităţii interne şi migraţiei.

Conform MAE, Victor Negrescu a salutat buna colaborare dintre cele două părţi în contextul în care România a început să exercite, de la 1 iulie, atribuţiile "preşedinţiei din umbră" pe lângă Preşedinţia Austriei la Consiliul UE, prin angajamentul de a urmări procesele de negociere, mai ales la nivel de trialog cu Parlamentul European şi Comisia Europeană.

În acest sens, au fost create două posturi temporare la Ambasada României în Austria, existând sprijin şi din partea unui membru al reţelei "Diplomatul UE", care a fost relansată în acest an.

"Obiectivul comun al mandatelor noastre succesive la Consiliul Uniunii Europene este acela de a contribui la promovarea unei agende europene bazate pe unitate, coeziune şi incluziune. De aceea, cooperarea cu Preşedinţia Austriei este esenţială atât sub aspectul procesului de reflecţie cu privire la direcţiile de evoluţie ale politicilor europene, cât şi în vederea calibrării obiectivelor şi nivelului de ambiţie pe care România şi le va stabili pentru propriul program de lucru în funcţie de progresele şi rezultatele partenerilor noştri", a declarat Negrescu.

Totodată, au fost abordate oportunităţile de promovare comună a Strategiei UE privind Regiunea Dunării în contextul deţinerii de către România a preşedinţiei acesteia pentru o perioadă de un an, începând cu 1 noiembrie, precum şi a faptului că ţara noastră asigură, în parteneriat cu Austria, secretariatul.

"Mă bucur că România şi Austria, în calitate de co-iniţiatoare ale Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, continuă să se angajeze pe deplin în implementarea sa efectivă. Suntem pe deplin conştienţi de potenţialul macroregiunilor de a inspira convergenţa economică, socială şi teritorială între statele participante şi ne dorim ca această formă de colaborare regională să cunoască o dezvoltare continuă în perioada următoare", a spus Negrescu.

În cadrul vizitei, el a susţinut o alocuţiune cu tema "Viitorul Europei: există o cale de a continua împreună?" în cadrul conferinţei internaţionale "Generation Next", organizată de Institutul Aspen, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Socio-Umane din Viena.