ACTUALITATE

Victor Juc: Federalizarea Republicii Moldova ar duce la dezintegrarea statului

Guvernul de la Chişinău trebuie să fie foarte atent la iniţiativa preşedintelui Igor Dodon de a oferi regiunii de Est a Republicii Moldova o autonomie puternică. Opinia a fost exprimată de invitaţii emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova. Expetul Victor Juc susţine că dacă în spatele sintagmei de autonomie puternică se ascunde federalizarea statului, atunci Republica Moldova se află în mare pericol.

 Acest concept de autonomie largă înseamnă, de fapt, federalizarea?

VIOREL CIBOTARU, fost ministru al Apărării -  Dodon nu a spus absolut nimic nou. El a venit cu acest concept de autonomie, el rezidă din Legea din 2005, unde se vorbeşte despre un statut special. El a venit cu un concept şi l-a explicat în diferite moduri, e adevărat, şi a admis şi federalizarea şi a fost şi promotor al ideii federalizării. 06.21 Noi nu putem vorbi azi despre un concept care ar fi gata astăzi să fie pus în soluţionare în timpul apropiat.

 VICTOR JUC, directorul Institutul de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice - Desigur că noi nu cunoaştem conţinutul textului, dar eu l-aş partaja pe două coordonate: programul minim şi programul maximum. Programul minimum vizează ca autorităţilor din regiunea de Est a Republicii Moldova să i se confere aceleaşi prerogative, aceleaşi drepturi ca şi UTA Găgăuz – Yeri. Aici ar fi încă acceptabilă, dar programul maximum ar fi o modificare a Constituţiei, trecerea de statul unitar la statul federativ, modificarea structurii legislativului, cu dreptul de veto al unităţilor care formează obiectul federaţiei. Iată aici ar fi un foarte mare pericol pentru Republica Moldova.   

SSINCRON MIHAI GODEA, preşedintele Partidului Acţiunea Democratică - Autonomia puternică ar însemna altceva. Stat în stat. Da. Asta ar însemna să influenţeze politica statului mamă. 42.49 Ei nu au renunţat. Eu am spus şi în debutul emisiunii că ofiţerii serviciilor secrete ruse care vin nu se opresc la Chişinău, merg mai departe. Foarte mulţi merg la Tiraspol, Taraclia, Comrat, mai departe Bolgrad, Ismail, probabil şi pe la Odesa. Rusia are de lucru în regiune.

SSINCRON DAN DUNGACIU, director, Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române-  Este evident că doamn prim-ministru Maia Sandu înţelege foarte bine gravitatea unei asemenea abordări. 27.53 Singura soluţionare din perspectiva Republicii Moldova, în conformitate cu legislaţia din Republica Moldova, acceptabilă, este retragerea trupelor militare ale Federaţiei Ruse şi a muniţiilor, 28.08 urmată de decriminalizare apoi de democratizare, cel puţin asta scrie în legislaţia Republicii Moldova. 28.33 Or noi nu vedem aceşti paşi.