Victimele atentatelor din 11 septembrie 2001, comemorate la Chişinău. Filip şi Candu au depus flori la Ambasada SUA
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Victimele atentatelor din 11 septembrie 2001, comemorate la Chişinău. Filip şi Candu au depus flori la Ambasada SUA

Astăzi se împlinesc 16 ani de la sângeroasele atentate teroriste din 11 septembrie 2001. Atunci, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane cu pasageri. Două dintre acestea au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, omorând mii de oameni.

La Chişinău, premierul Pavel Filip şi membri ai Guvernului au mers, în această dimineaţă, la Ambasada SUA, unde au depus flori. Filip a reiterat sprijinul Republicii Moldova pentru poporul american.

„A fost o zi tristă în istoria Statelor Unite. Republica Moldova, Guvernul, dar şi fiecare cetăţean - toţi suntem solidari cu SUA. Actele teroriste sunt cele mai groaznice crime, pentru că sunt greu de prevenit şi este greu de înţeles rădăcina lor. Moldova va fi alături şi de cei care au avut de suferit”, a declarat Filip.

Şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a depus flori în memoria victimelor atentatelor şi a condamnat actele de terorism din lume. 

„Atacurile din 11 septembrie 2001 au redefinit lupta împotriva terorismului la nivel global. Cu regret, terorismul nu a fost combătut, iar în ultimul timp tot mai mulţi oameni nevinovaţi devin victime ale grupărilor teroriste. Condamn cu toată fermitatea atacurile lor. Este nevoie de o determinare mai mare la nivel mondial pentru protejarea oamenilor paşnici şi pentru a-i neutraliza pe radicali”, a scris preşedintele Parlamentului pe Facebook.

11 septembrie 2001 este cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite. 19 jihadişti au preluat atunci controlul a patru avioane de linie şi au comis atentate în care 3.000 de oameni şi-au pierdut viaţa. Printre victime s-au aflat şi cetăţeni străini din 90 de ţări, inclusiv patru români.

Pe 11 septembrie, în SUA, sute de oameni se vor aduna la Ground Zero pentru ceremonia anuală de comemorare a victimelor. De asemenea, ceremonii vor avea loc şi la Pentagon, precum şi în Pennsylvania, unde s-a prăbuşit al patrulea avion deturnat de terorişti. 

Într-o declaraţie de presă, publicată înainte de comemorarea a 16 ani de la atacurile teroriste, Casa Albă a catalogat ziua drept „una dintre cele mai tragice din istoria Americii”.

Similare