Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vicepreşedinte CEC, despre numărul de alegători din diaspora: Acest număr ne părea de neatins, că nu se vor epuiza buletinele, iată ca s-au epuizat

Diaspora a contribuit semnificativ la alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova. A fost o mobilizare fără precedent şi a fost înregistrat un record de participare. Peste 260 de mii de cetăţeni stabiliţi în străinătate au demonstrate, încă odată, dragostea lor faţă de Republica Moldova şi grija pentru cei dragi. Au stat multe ore la rând pentru a vota dar au găsit putere să şi cânte şi să danseze. În şapte secţii din Diaspora s-au epuizat repede buletinele de vot, iar mii de oameni nu şi-au putut exercita dreptul constituţional.

Şapte secţii din Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia au fost închise înainte de termenul prevăzut de legea electorală. Şi asta pentru că cele cinci mii de buletine de vot repartizate s-au epuizat. În Frankfurt, oamenii au fost nevoiţi să meargă la altă secţie de votare, aflată la sute de kilometri distanţă. Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, la Frankfurt a fost şi o alertă falsă cu bombă.

FRANKFURT, GERMANIA: „Vrem să votăm, vrem să votăm”.

„Atât de tare ne presează aici în diasporă ca să nu ne exprimăm dreptul la vot pentru o lume mai bună, ca să nu îi dăm jos.”

Alegătorii au încins şi o horă.

Mulţi alegători din Diaspora au fost dezamăgiţi pentru că nu au putut să îşi aleagă preşedintele. Membrii comisiei electorale i-au îndemnat să meargă în oraşele apropiate unde a fost prelungit programul de vot.

„Nu mai există bilete, nu am putut să votez. Eu sper că data viitoare se va organiza puţin mai bine”.

„Drumul durează două ore , puteţi să vă porniţi acum.  Eu regret că nu aţi putut vota. Dar noi am dat posibilul cinci mii”.

Şi la Londra, mulţi alegători au aşteptat în zadar să voteze.

VLADIMIR ŞARBAN, vicepreşedinte CEC: „Pentru prima data în număr atât de impunător au votat peste hotarele ţării. Trebuie să vorbim şi despre pilula aceasta amară, despre multe nemulţumiri şi pe bună dreptate ale alegătorilor din străinătate care nu au putut să îşi manifeste dreptul constitutional. Acest număr care tuturor ne părea de neatins, că nu se va epuiza, iată ca s-a epuizat”.

În această dimineaţă, s-au închis şi ultimile secţii de votare din Statele Unite ale Americii. În Chicago, oamenii au fost întâmpinaţi cu muzică, pentru a simţi atmosfera de sărbătoare.

La o altă secţie, un basarabean a cântat la acordeon pentru cei care veneau la vot. Cei mai mulţi aveau cu ei drapelul Republicii Moldova.

Din cei peste 260 de mii de basarabeni din Diaspora care au participat la alegeri, aproape 93 la sută au votat pentru Maia Sandu.
Similare
RECOMANDĂRI