Vicepremierul Andrei Spînu, despre negocierile cu Federaţia Rusă: Preţul cerut de Gazprom este mai mare decât ofertele de pe pieţele internaţionale de gaz
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Vicepremierul Andrei Spînu, despre negocierile cu Federaţia Rusă: Preţul cerut de Gazprom este mai mare decât ofertele de pe pieţele internaţionale de gaz

Vicepremieru Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu precizări, în urma discuţiilor avute la Moscova, privind semnarea unui nou contract cu Gazprom de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova.

„Am avut o nouă rundă de discuţii la Moscova. La întrevedere, am discutat cu Dmitri Kozak, şef-adjunct al administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse; Elena Burmistrova, directorul general Gazprom Export şi Nikolay Shulginov, ministrul Energiei. Mesajul nostru pe parcursul negocierilor a fost întotdeauna acelaşi: Republica Moldova îşi doreşte să continue discuţiile şi să semneze un contract pe termen lung între MoldovaGaz şi Gazprom, unul care avantajează ambele părţi.

Ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetăţenilor noştri. Preţul cerut, care include condiţii financiare şi nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânşi a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe pieţele internaţionale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preţ la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune. Ne dorim o nouă rundă de discuţii cu Gazprom. În acelaşi timp, vom căuta furnizori alternativi, pentru a ne asigura că ţara are gaz şi că diversicăm sursele de aprovizionare.

În cadrul discuţiilor, partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie, câte +5 mln m3 de gaze zilnic. Sperăm ca aceste volume să intre în Republica Moldova în cel mai scurt timp”, a menţionat Andrei Spînu, care a precizat că mai multe detalii despre discuţiile avute la Moscova va oferi luni, 25 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Amintim că, contractul cu Gazprom a expirat în septembrie, acesta fiind prelungit pentru o lună până la 30 octombrie.
Similare
RECOMANDĂRI