Veteranii războiului de la Nistru cer eliminarea posturilor transnistrene ilegale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veteranii războiului de la Nistru cer eliminarea posturilor transnistrene ilegale

Membrii Consiliului Naţional al Veteranilor de Război avertizează că vor bloca traseul pe segmentul transnistrean, de la localitatea Sănătăuca până la Hagimus, cu forţele veteranilor de război şi cu participarea masivă a societăţii civile, dacă timp de 48 de ore posturile instalate de autorităţile de facto de la Tiraspol nu vor fi înlăturate.

Într-o conferinţă de presă la IPN, veteranul Anatol Macovei a spus că acele posturi îngrădesc libera circulaţie şi libera exprimare a cetăţenilor de pe malurile Nistrului. Potrivit lui, tot ce se petrece este dictat de două clanuri mafiote, iar cetăţenii sunt folosiţi pentru a-şi da votul contra unor pungi cu sume băneşti. Potrivit veteranului, chiar dacă cetăţenii nu pot circula liber din cauza posturilor instalate de regimul separatist, schemele de contrabandă din regiune continuă să se desfăşoare cu acordul tacit al „aşa numiţilor conducătorilor statului”. Veteranul mai spune că în tot acest timp Biroul de reintegrare de la Chişinău nu a făcut nimic.

 

Într-o declaraţie citită de veteranul Victor Ciobanu, aceştia au criticat activitatea Guvernului, spunând că nu face nimic pentru veterani, dar şi pentru ţară. Consiliul va promova în continuare cerinţele trasate la Adunarea Generală a Veteranilor precum: îndemnizaţia unică lunară de trei mii de lei, poliţa de asigurare medicală gratuită, micşorarea vârstei de pensionare până la 55 de ani, tratament sanatorial odată pe an sau acordarea echivalentului costului în bani, introducerea în curriculumul şcolar a paginilor de istorie despre proclamarea independenţei Republicii Moldova şi a altor situaţii în care veteranii s-au jertfit pentru ţară, medicamente gratuite lor şi membrilor familiilor, asigurarea cu locuinţe gratuite, asigurarea, în caz de deces, a cheltuielilor funerare şi onoruri militare.

„Onoarea şi demnitatea noastră  este călcată în picioare, memoria camarazilor căzuţi pe câmpul de luptă este sfidată grosolan prin cedările politice, economice şi chiar teritoriale în favoarea regimului separatist autoproclamat de la Tiraspol, în spatele cărora stau interesele Rusiei”, a mai spus acesta. Potrivit lui, preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, a cedat cele câteva localităţi din raionul Dubăsari unde separatiştii şi-au instalat nelegitim posturi de control, prejudiciind interesele constituţionale ale cetăţenilor din aceste localităţi şi interesele în întregime ale Republicii Moldova.

Prin aceeaşi declaraţie, veteranii au transmis că „Igor Dodon este un trădător de ţară care serveşte intereselor Federaţiei Ruse, care promovează separatismul şi are drept scop federalizarea şi ulterior lichidarea statului Republica Moldova”.

Veteranii spun că vor picheta Consiliului raional Dubăsari şi vor cere demisia preşedintelui raionului , rigore Filipov. Ei cer Procuraturii Generale investigarea „actelor de înaltă trădare de patrie de către Grigore Filipov”.

Veteranii au făcut un apel către misiunile diplomatice şi ONG-urile de a se implica în acest proces şi de a-i susţine. Ei au precizat că nu vor să creeze un conflict, dar vor să apere Republica Moldova dacă Guvernarea nu face acest lucru. Totodată, au cerut Guvernului să-şi dea demisia pentru că nu-şi poate onora responsabilităţile.

Similare
RECOMANDĂRI