ACTUALITATE

Veteranii de război au protestat la Chişinău. Ei sunt nemulţumiţi de indemnizaţiile prea mici pe care le primesc

Majorarea indemnizaţiilor, achitarea a 50% din valoarea serviciilor comunale şi poliţă de asigurare medicală gratuită pe viaţă. Sunt doar câteva dintre revendicările veteranilor de război din Republica Moldova care au protestat şi astăzi la Chişinău. Oamenii spun că nu vor ceda până când Guvernul nu-şi va respecta promisiunile, iar veteranii vor fi trataţi cu demnitate şi respect.

Deşi potrivit deciziei Comisiei privind situaţiile excepţionale, în perioada pandemiei sunt interzise manifestaţiile cu mai mult de 50 de persoane, iar respectarea distanţei sociale este obligatorie, veteranii de război au făcut abstracţie de aceste reguli şi au ieşit din nou în centrul Chişinăului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de Executivul Chicu, care spun ei, nu-şi onorează promisiunile. 

"Noi am venit să ne cerem drepturile, noi nu suntem un partid politic, drepturi care n-au fost luate, noi am avut până gazul 50%, lumina – 50%, dreptul la devamare la o maşină în 5 ani de zile, drumul gratis. Acum cerem poliţă medicală, să ieşim la pensie, să ni se ridice cotizaţiile veteranilor de război", au spus ei. 

Veteranii sunt nemulţumiţi de indemnizaţiile prea mici pe care le primesc. 

"Noi împreună am luptat şi în Afganistan şi aici şi îşi bat joc de noi. 100 de lei lunar, oameni buni, nu e ruşine de ţara asta! găgăuzii şi cei din transnistria primesc câte 1500. Guvernul nu vrea să ne audă, o ţin pe a lor, fiindcă lor le e bine, ei ţin posturile lor şi atât. de noi uită, tot timpul", au afirmat e. 

Veteranii spun că nu vor ceda şi vor ieşi la proteste până când autorităţile le vor satisface revendicările. 

De cealaltă parte, prim-ministrul Ion Chicu menţiona în timpul unei emisiuni la TVR Moldova că indemnizaţiile veteranilor au fost deja majorate de la 100 la 300 de lei, iar pentru alte majorări statul nu dispune de fonduri. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Ultimatimuri de genul că trebuie să-mi triplezi sau să-mi plăteşti 5 plăţi, nu este acceptabil. Pentru că eu trebuie să am grijă şi de pensionari, şi de salariaţi. Nu trebuie de venit cu ultimatumuri pentru că ţara nu are posibilităţile pe care le invocă". 

Printre revendicările veteranilor se regăsesc, achitarea serviciilor comunale în proporţie de 50% , 1700 lei indemnizaţii lunare, vârsta de pensionare să fie la 55 de ani şi cu o pensie ce nu trebuie să fie mai mică decât salariul minim pe economie.