Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Verdict CC: Alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale

Alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, a decis Curtea Constituţională. Totodată, s-a mai stabilit că, potrivit Legii Supreme, Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui. Verdictul Înaltei Curţi vine în urma sesizărilor depuse de deputaţii Vasile Bolea şi Sergiu Litvinenco.

„Separaţia puterilor presupune ca autorităţile publice alese de popor să fie constituite într-un mod care să împiedice uniformizarea acestora iar acest fapt conduce la interdicţia suprapunerii campaniei electorale pentru alegerea parlamentulu cu cea pentru alegerea presedintelui republicii. Prin urmare, un asemenea scenariu ar fi neconstituţional”, a declarat DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Totuşi, magistraţii Curţii Constituţionale au stabilit că este permisă desfăşurarea concomitent a două scrutine, însă excepţie de la această regulă fac alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale. Înalta Curte a dat un verdict negativ şi în legatură cu posibilitatea dizolvării Parlamentului în ultimele şase luni ale mandatului preşedintelui ţării.

„Curtea a reţinut într-o hotarare din 2015 că e permisă dizolvarea parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului dacă formarea guvernului a fost imposibilă în termen de 3 luni. Totuşi, interpretarea se referea doar la situaţia când preşedinele republicii este sau era ales de parlament. Această interpretare nu mai este valabilă în prezent pentru că preşedintele e ales prin vot popular”, a spus DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Şi dacă preşedintele ţării ar demisiona în ultimele şase luni de mandat, tot nu ar fi posibilă dizolvarea Parlamentului. În aceste condiţii, interimatul funcţiei ar fi preluat de preşedintele Legislativului sau prim-ministru. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Scenariul privind dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale a fost vehiculat după ce fostul deputat PSRM, Ştefan Gaţcan, a anunţat că părăseşte fracţiunea şi aderă la PRO Moldova.

Atunci, atât liderii PSRM cât şi preşedintele Igor Dodon au declarat că vor iniţia procedura de dizolvare a Parlamentului. Alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 1 noiembrie. Mandatul actualului preşedinte al ţării expiră pe 23 decembrie 2020
Similare
RECOMANDĂRI