ACTUALITATE

Verificări: Unele farmacii nu au afişată la vedere lista medicamentelor oferite gratuit

post-img

Farmaciile respectă, în mare parte, Ordinul cu privire la acordarea medicamentelor gratuite, stocul de medicamente este prezent în farmacii, iar pacienţii, cu mici excepţii, primesc medicamentele gratuit. Totuşi, în unele farmacii nu este afişată la vedere lista medicamentelor oferite gratuit şi nu este amplasat la loc vizibil stickerul cu mesajul „Aici se eliberează medicamente compensate”. Aceasta este concluzia, după ce astăzi, secretarul general de stat Boris Gîlca şi vicedirectorul CNAM, Iurie Osoianu, au verificat mai multe farmacii, dacă au stocul de medicamente gratuite şi dacă eliberează pacienţilor preparatele solicitate, conform reţetelor compensate prescrise de medicii de familie şi dacă dacă respectă prevederile comun al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Conducerea farmaciilor a fost îndemnată să remedieze acest neajunsuri, astfel încât, pacienţii să-şi cunoască drepturile şi să aibă acces la informaţiile privind medicamentele de care pot beneficia gratuit.

Conform acestui Ordin, la prezentarea reţetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul trebuie să propună pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipseşte în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziţia pacientului în termen de 72 de ore de la adresare. De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

În discuţii cu pacienţii, aceştia s-au arătat mulţumiţi de initiaţiva de a oferi gratuit medicamentele esenţiale, fiind o economie financiară pentru fiecare, îndeosebi pentru pensionari.

Amintim că începând cu 1 februarie 2019, cetăţenii beneficiază de medicamente oferite în mod gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală, destinate tratamentului celor mai frecvente maladii.

Menţionăm că, prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi şi pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractaţi de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaţionale.

Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica “Medicamente compensate”.