ACTUALITATE

Verdict CC. Preşedintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară

Preşedintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară. Verdictul aparţine magistraţilor Curţii Constituţionale care au interpretat Legea Supremă la solicitarea deputatului PPDA, Igor Munteanu. Potrivit deciziei, şeful statului poate fi suspendat din funcţie dacă refuză să-şi onoreze obligaţiile constituţionale şi nu desemnează, în calitate de premier, persoana propusă de o majoritate parlamentară.

Potrivit deciziei Curţii Constituţionale, şefului statului nu poate respinge un candidat la funcţia de prim-ministru, dacă aceasta are sprijinul unei majorităţi parlamentare creată după alegeri.

„Nu există niciun motiv constituţional şi democratic pentru ca preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de premier persoana care dispune de sprijinul majorităţii parlamentare, fie ea o majoritate adversă preşedintelui”, a spus DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Autorul sesizării spune că decizia Curţii pune capăt ameninţărilor preşedintelui Dodon de a nu desemna un candidat la funcţia de premier.

„Toate ameninţările pe care le-am auzit în ultima vreme că şeful statului nu va face una, nu va face a doua sunt absolut speculative şi din acest punct de vedere Curtea Constituţională a avut o decizie previzibilă şi justă”, a spus  IGOR MUNTEANU, deputat PPDA, autorul sesizării.

Mai mult, magistraţii Curţii au decis că şeful statului poate fi suspendat din funcţie dacă nu-şi onorează atribuţiile constituţionale.

„În cazul în care preşedintele ţării refuză să desemneze candidatul pentru funcţia de prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată această situaţie trebuie rezolvată prin prisma constituţiei care prevede suspendarea din funcţie şi demiterea preşedintelui ţării”, a declarat DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale.

Deciziile Curţii Constituţionale sunt definitive şi nu pot fi supuse niciunei căi de atac.