Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc, denunţaţi autorităţilor britanice de diasporă

Doi cetăteni ai Republicii Moldova stabiliti la Londra i-au denunţat autorităţilor britanice pe Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc. Autorii documentului spun că Platon şi Cavcaliuc sunt căutaţi internaţional şi ar fi implicaţi în mai multe acte de corupţie. Semnatarii scrisorii cer autorităţilor din Regatul Unit să facă o anchetă în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova. În replică, Gheorghe Cavcaliuc, a ameninţat că-l va da in judecată pe unul dintre autorii denunţului şi ne-a declarat că neagă orice acuzaţie.

Scrisoarea este semnată de doi reprezentanţi ai Diasporei şi este adresată secretarului Afacerilor Interne al Marii Britanii, secretarului de Stat pentru Afaceri Externe şi comisarului şef al Poliţiei din Regatul Unit. În denunţ, se precizează că Gheorghe Cavcaliuc şi Veaceslav Platon locuiesc acum la Londra, deşi sunt căutaţi internaţional. În document se mai spune că ambele persoane ar fi implicate în acte de corupţie în Republica Moldova şi ar avea pe rol mai multe dosare penale.

IURIE COJOCARU, semnatar al scrisorii: „Noi vrem dreptate, dosarele care au fost deschise să aibă o finalitate. Iniţiativa noastră are ca scop să informeze autorităţile britanice şi să le încurajeze aceste două persoane şi nu doar ele. E vorba de o iniţiativă care să creeze precedent, să fie şi pentru alte persoane care încalcă legea şi au dosare penale în Republica Moldova.”

În replică, Gheorghe Cavcaliuc spune că îl va da in judecată pe Iurie Cojocaru, unul dintre autorii denunţului. Acesta i-a trimis şi el o scrisoare în care neagă acuzaţiile.

IURIE COJOCARU, semnatar al scrisorii: „Nouă nu ne e frică de niciun dosar sau vreo judecată dreaptă.”

Gheorghe Cavcaliuc a declarat pentru TVR MOLDOVA că neagă orice acuzaţie şi cere ca numele său să nu fie pus alături de persoane controversate.

GHEORGHE CAVCALIUC: „Eu nu am furat miliarde, eu nu am concesionat Aeroportul, nu am spălat miliarde și niciodată în viața mea, până a mă implica în politică, nu am figurat în vreo cauză penală, nu de corupție sau ce au enunțat acești pretinși formatori de opinie.”

Am solicitat o reacţie şi de la avocatul lui Veaceslav Platon, care deocamdată nu au venit cu niciun răspuns. Iurie Cojocaru a lansat şi o petiţie intitulată  - Fără penali la Londra sau Miami, prin care cere ca actele mari de corupţie să fie cât mai urgent investigate, iar autorităţile internaţionale să colaboreze cu cele din Republica Moldova.

În mai puţin de 24 de ore, petiţia a fost semnată de peste 700 de persoane. Reamintim că Biroului Interpol Chişinău a solicitat Biroului de la Lyon, Franţa, anunţarea în urmărire internaţională a lui Veaceslav Platon şi Gheorghe Cavcaliuc. Cei doi au părăsit Republica Moldova după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Similare
RECOMANDĂRI