ACTUALITATE

Veaceslav Ioniţă: De ce să aducem un procuror general european? Hai mai bine să aducem 101 de deputaţi străini

post-img

De ce să aducem un procuror străin? Hai mai bine să aducem 101 de deputaţi străini care să se comporte corect, care să nu facă ingerinţă în Procuratură şi în alte instituţii ale statului. Declaraţia a fost făcută de expertul economic Idis Viitorul, Veaceslav Ioniţă, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Deputatul Blocului ACUM Lilian Carp, secretarul Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, optează pentru un procuror general european. 

Carp este de părere că ar fi logic pentru Republica Moldova, „care a trecut printr-o «criză» a instituţiilor de drept” ca funcţia de procuror general să fie ocupată de un profesionist venit din afara ţării. „Aşa cum a fost după Germania nazistă, în care exista un sistem judecătoresc de drept care a fost subordonat politicului. Timp de trei ani a fost nevoie ca cineva din afară să ajute la reformarea acestui sistem. Şi Republica Moldova are nevoie de acest ajutor din exterior pentru a putea reforma sistemul de justiţie”.

Ex-procurorul municipiului Chişinău Ivan Diacov declară că nu este de acord cu angajarea unui procuror european. „Procurorul în comparaţie cu ministrul Sănătăţii, al Economiei, este o persoană procesuală. El trebuie să cunoască foarte bine legislaţia Republicii Moldova. El trebuie să cunoască foarte bine situaţia reală din R. Moldova. El vine mâine şi e numit în funcţie şi chiar mâine poate să-i aducă pe masă să semneze o decizie care hotărăşte soarta unor oameni”.

Expertul economic Veaceslav Ioniţă se întreabă dacă aducerea unui procuror străin ar fi soluţia reformării sistemului de de justiţie din Republica Moldova. „Cea mai mare problemă nu doar a Procuraturii, dar a tuturor instituţiilor statului este ingerinţa politicului. Întrebarea mea este: Dar de ce noi să aducem un procuror străin? Hai mai bine să aducem 101 deputaţi străini care să se comporte corect, care să nu facă ingerinţă în Procuratură şi în alte instituţii ale statului. Şi noi atunci o să avem o ţară fericită. Cea mai mare problemă este că noi nu avem stat de drept”.

Deputatul român PNL Matei Dobrovie susţine că ar fi o experienţă utilă pentru Republica Moldova ca să fie acceptat un procuror european. Pentru că, în opinia deputatului român, în Republica Moldova „în momentul de faţă există o mare suspiciune faţă de modul în care au funcţionat până acum lucrurile în justiţie, faţă de faptul că cetăţenii nu au simţit, cu adevărat, că pot să aibă încredere în acest sistem. Ca urmare este firească dorinţa de a veni cineva din afară care să nu fi fost implicat în niciun fel de jocuri şi să poată să aibă o viziune reformatoare, nefiind obligat de niciun ataşament politic sau partizan, sau de apropierea de unii, sau de alţii. Cred că nu întâmplător s-a tot vehiculat această posibilitate şi cred că România a inspirat Republica Moldova prin lupta anticorupţie şi prin munca pe care Laura Codruţa Kovesi a făcut-o în fruntea acestei instituţii. Contează şi oamenii din instituţii, contează nu doar cine conduce. Consider că extrem de important este şi ca subordonaţii şi cei care lucrează în aceste instituţii să aibă cu adevărat independenţă. Să judece şi să aibă curajul să nu se lase influenţaţi de politic. Este o luptă grea şi o luptă care se duce”.

Puteţi urmări emisiunea în întregime, accesând acest link.