ACTUALITATE

Vara îi pune la grea încercare pe locuitorii oraşului Sîngerei

Vara îi pune la grea încercare pe locuitorii oraşului Sîngerei. Deseori localnicii pândesc robinetele şi noaptea, doar pentru a prinde puţină apă. Asta se întâmplă din cauza sistemului învechit de alimentare, spune primarul oraşului, dar şi pentru că a crescut considerabil consumul de apă după ce oamenii au început să îşi ude grădinile.

De câteva săptămâni, locuitorii oraşului Sîngerei încearcă să prindă, practic, fiecare strop de apă la robinet. Se întâmplă ca aceasta să fie livrată câteva ore pe zi şi atunci la o presiune redusă.

"Multe zile nu a fost deloc. Ma trezeam apa nu era, alata seara la 3.30 am spalat vasele si ne-am facut rezerva de apa ca e slut. Noi aici fantani nu avem. Eu am in ograda, dar apa e amara si nu pot face mancare", spun oamenii.

Cel mai mult, locuitorii oraşului spun că duc lipsa apei potabile. Pentru spălat, s-au obişnuit deja să care apa de la puţinele fântâni care mai sunt în localitate.

"Nu ai de unde da la un boboc. Acea fantana e secata, alta nu e buna, nu ai un strop de apa. De la fantana aduc apa si spal fetele, la baie, la mancare", spun oamenii.

Potrivit primarului, problema apeductului este una veche, iar vara se agravează după ce creşte considerabil consumul pentru că mulţi îşi udă grădinile cu apa de la robinet. Soluţia constă în modernizarea apeductului dar, deocamdată, nu există bani în buget.

ARCADIE COVALIOV, primar de Sîngerei: "Curatim fantanile, dar in paralel lucram ca sa gasim finantare pentru a schimba apeductul si constructia a doua rezervoare ca sa putem primi de la Soroca".

O soluţie pe termen lung ar fi aprovizionarea localităţii cu apă din râul Nistru, dar asta ar dubla, practic, costul unui metru cub de apă.

ARCADIE COVALIOV, primar de Sîngerei: "Acum noi luam apa subterana, din fantani, este pe gratis. Cheltuim doar pentru lumina. Apa de la Soroca e 9 lei, plus 9 va fi 18. Orasul trebuie sa stie asta".

În prezent, locuitorii oraşului Sîngerei achită 11 lei pentru un metru cub de apă potabilă.