Valentin Dediu: Luptele politice interne afectează securitatea naţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Valentin Dediu: Luptele politice interne afectează securitatea naţională

Securitatea naţională a Republicii Moldova este afectată de evoluţiile şi evenimentele din interior, dar şi din regiune. Din cauza luptelor politice interne interminabile, Republica Moldova rămâne în continuare vulnerabilă în faţa pericolelor de securitate, sugerează Valentin Dediu, fost director general adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui, practic, ultimii trei-patru ani, Moldova nu dispune de Concepţia securităţii, Strategia securităţii, ci doar de o listă de pericole expuse de preşedintele Igor Dodon. Factorii regionali care influenţează asupra securităţii, inclusiv a Republicii Moldova, ţin de existenţa conflictului îngheţat de pe Nistru, existenţa unui conflict în Ucraina, în Donbas, dar şi de preluarea în 2014 a Crimeii de către Federaţia Rusă.

Fostul director general adjunct al SIS consideră că Rusia nu a renunţat la planul „Novorossia” ceea ce ar însemna „teritoriul care a fost cândva, de prin anii 1700 până în anii 1800, inclusiv teritoriul unde este astăzi Republica Moldova...” Un alt proiect a apărut prin 2008, susţine Valentin Dediu, se numeşte „историческая Россия” (Rusia istorică). „Rusia istorică înseamnă Rusia în hotarele anilor 1800, la trecerea de la secolul XIX către secolul XX, care includea, în primul rând, Ucraina, Belarus, Moldova, posibil şi Georgia, dar s-a pus ca motiv principal existenţa pe aceste teritorii a populaţiei care împărtăşeşte valorile creştin-ortodoxe”, a declarat acesta.

În altă ordine de idei, Valentin Dediu consideră că declaraţia ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, precum că „armata rusă care a ocupat teritoriul din stânga Nistrului a fost acea care a oprit războiul” a fost făcută în contextul în care „a citit ceea ce i-a pus cineva pe masă, dar cred că mai veridică este versiunea că el a trăit cu acest gând toată viaţa”.

Directorul adjunct al SIS afirmă că insistenţele care vin din partea preşedinţiei privind recunoaşterea internaţională a neutralităţii Republicii Moldova, nu este altceva decât promovarea politicii externe a Federaţiei Ruse. „Pentru statele fostei Uniuni Sovietice, declaraţiile de genul acesta şi adoptarea unor astfel de legi este egală cu moartea, fiindcă ele slăbesc militar în faţa Federaţiei Ruse şi, adoptând aceste legi, Federaţia Rusă îşi întăreşte capacităţile militare în toate zonele fostei Uniuni Sovietice”, a spus Valentin Dediu.
Similare
RECOMANDĂRI