Va fi sancţionată nu doar luarea, dar şi oferirea recompenselor nelegitime la şcoală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Va fi sancţionată nu doar luarea, dar şi oferirea recompenselor nelegitime la şcoală

Proiectul de modificare a Codului Contravenţional, aprobat de Guvern, prevede sancţiuni nu doar pentru primirea, dar şi pentru oferirea recompenselor nelegitime în instituţiile de învăţământ. Amenzile prevăzute pentru primirea, dar şi colectarea taxelor informale în domeniul învăţământului urcă până la 15 mii de lei, transmite IPN. Colectarea acestor plăţi informale este o activitate ilegală şi reprezintă un impediment în asigurarea accesului liber la educaţie a persoanelor cu un buget redus, deşi acest drept este reglementat de Constituţie, precizează autorii proiectului.

Autorii fac trimitere inclusiv la taxele de înmatriculare în instituţiile educaţionale de stat; plăţile achitate în fondul clasei sau al instituţiei; asigurarea cu manuale de alternativă, dar şi prestarea serviciilor educaţionale suplimentare la programele de studii. De asemenea, sunt punctate consultaţiile academice; efectuarea lucrărilor de reparaţie, amenajare şi dotarea instituţiilor de învăţământ; organizarea activităţilor extraşcolare etc.

„Practicile de colectare a taxelor informale creează probleme de ordin etic, moral şi legal, generând conflicte de interese în procesul de evaluare a performanţelor şcolare. Acceptarea cadourilor, suplimentelor salariale şi a altor beneficii, determină apariţia sentimentului de obligaţie şi de constrângere morală a profesorilor faţă de copiii părinţii cărora achită asemenea beneficii. Astfel, profesorii, ajungând în situaţii de conflict de interese, sunt în dificultate atunci când urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor. Afectarea procesului de evaluare şi notare corespunzătoare a elevilor, prin plăţile efectuate de părinţi, poate avea mai multe efecte adverse”, se precizează în proiectul Ministerului Justiţiei.

Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un salariat dintr-o întreprindere, instituţie sau organizaţie, de recompensă nelegitimă sau de folos material pentru îndeplinirea unor lucrări sau pentru prestarea unor servicii se va sancţiona cu amendă de la 3 000 la 15 000 de lei. Prevederea se referă nu doar la instituţiile educaţionale, ci şi la cele din domeniul comerţului, alimentaţiei publice, transportului, deservirii sociale, comunale, medicale sau de altă natură.

Similare
RECOMANDĂRI