Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ursula von der Leyen cere României urgent un comisar. Calendarul de instalare a noii Comisii Europene ar putea fi blocat

Criza politică din România riscă să blocheze şi calendarul de instalare a noii Comisii Europene. Preşedintele desemnat Ursula von der Leyen ne cere să grăbim procesul de desemnare a comisarului român, iar preşedintele Klaus Iohannis anunţă că se va implica personal la întoarcerea în ţară. Premierul interimar Viorica Dăncilă insistă însă că dreptul de desemnare îi revine, dacă nu vom avea un nou guvern votat de Parlament.

Într-o întâlnire în marja Consiliului European de la Bruxelles, Ursula von der Leyen i-a spus lui Klaus Iohannis că e îngrijorată că situaţia politică din România va bloca şi activitatea noii Comisii.

Von der Leyen l-a asigurat pe şeful statului că portofoliul atribuit României, Transporturile, rămâne valabil, dar a avut şi câteva solicitări.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Doamna preşedinte ales von der Leyen a subliniat şi la discuţia pe care am avut-o ieri că îşi doreşte foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziţia de comisar pe Transporturi. Rugămintea a fost să încercăm să accelerăm procedura.

Preşedintele spune că la întoarcerea în ţară va începe o serie de discuţii pentru a găsi o soluţie.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu avansează nume, dar dă asigurări că România are persoane potrivite să ocupe funcţia.

Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: Avem variante. Când vom fi în situaţia de a propune comisar, vom propune un comisar care va trece 100 la sută de Parlamentul European.

Pe de altă parte, premierul interimar, Viorica Dăncilă, insistă că propunerea lui Dan Nica este în continuare în cărţi, deşi candidatura acestuia a fost respinsă de Ursula von der Leyen.

Viorica Dăncilă, prim-ministru interimar: Dacă nu va fi un guvern investit vom discuta cu Comisia Europeană. Noi sperăm să ţină cont de nominalizarea pe care am făcut-o pentru că între un premier interimar şi un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparţine premierului interimar.

Klaus Iohannis a avut la Bruxelles o discuţie şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, care este într-o situaţie similară. Candidata franceză a fost respinsă de parlamentarii europeni. Iohannis spune însă că nu au stabilit un calendar comun pentru noile propuneri.

Similare
RECOMANDĂRI