Urmaşii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizaţii
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Urmaşii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizaţii

Urmaşii personalului medical decedat de COVID-19 vor primi îndemnizaţii de la stat. Comisia de control al finanţelor publice a avizat pozitiv astăzi un proiect de lege în acest sens.

Potrivit documentului, de dreptul la indemnizaţie vor beneficia soţul supravieţuitor pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreţinătorului, copiii până la vârsta de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior) – până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani. În cazul în care nu există urmaşi din categoria celor menţionaţi mai sus, indemnizaţia se acordă unuia dintre părinţi, scrie Moldpres.

Cuantumul indemnizaţiei se va stabili în funcţie de categoria de urmaşi. Astfel, pentru soţul supravieţuitor – în mărime de 50% din baza de calcul, pentru copii – în mărime de 75% pentru fiecare urmaş, pentru părinţi – în mărime de 50% din baza de calcul.

Totodată, proiectul prevede că, cuantumul indemnizaţiei calculate nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar din economia naţională.

Conform documentului, indemnizaţia se stabileşte din data decesului, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile din ziua respectivă.

Pentru a deveni lege proiectul trebui adoptat de Legislativ.

Similare
RECOMANDĂRI