Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unul dintre cei şapte profesori turci extrădaţi din Republica Moldova în Turcia a fost eliberat

Unul dintre cei şapte profesori turci extrădaţi din Republica Moldova în Turcia a fost eliberat în urma unei decizii a judecătorilor. Hüseyin Bayraktar, profesor de Limbă Turcă, a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare de către autorităţile din Turcia. Informaţia a fost confirmată pentru TVR Moldova de directorul Liceului Orizont, Hasan Baris.

În 2019, profesorul Huseyin Bayraktar a fost condamnat la închisoare în Turcia după ce a fost expulzat din Republica Moldova. El a primit o pedeapsă de şase ani şi jumătate. Directorul Liceului Orizont, Hasan Baris, a declarat că profesorul Hüseyin Bayraktar a executat o treime din termenul de detenţie şi a solicitat eliberarea sa din închisoare, aşa cum prevede legislaţia din Turcia.

Astăzi, Hüseyin a fost eliberat. Directorul Liceului Orizont speră că, în curând, şi ceilaţi profesori expulzaţi din Republica Moldova şi condamnaţi în Turcia să fie eliberaţi. Cei 7 cetăţeni turci au fost expulzaţi din Republica Moldova de către Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru că ar fi fost implicaţi în activităţi teroriste.

Cetăţenii turci au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2018, pe stradă sau la domiciliu, şi au fost duşi direct la Aeroportul Internaţional Chişinău, unde îi aştepta un avion charter cu destinaţia Turcia.

Republica Moldova a şi fost condamnată la CEDO pentru această acţiune, iar fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Vasile Botnari, care şi-a asumat întreaga vină, a scăpat doar cu o amendă. El ar fi restituit un prejudiciu în valoare de 125 de mii de euro, bani plătiţi de Republica Moldova ca despăgubiri familiilor profesorilor expulzaţi ilegal.
Similare
RECOMANDĂRI