ACTUALITATE

Uniunea Naţională a Barourilor de Avocaţi atenţionează: Au apărut avocaţi falşi care oferă servicii online pe timp de criză

post-img

În perioada stării de urgenţă, avocaţii sunt nevoiţi să comunice cu clienţii lor preponderent online sau prin telefon, aşa încât identitatea profesioniştilor este mai greu de testat. Acest lucru a favorizat apariţia unor avocaţi falşi în mediul online care oferă asistenţă juridică în mod ilegal, anunţă Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), scrie avocatnet.ro.

Potrivit unei informări transmise de UNBR, în această periodă în care România se află în stare de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus, iar interacţiunea socială este semnificativ redusă, au apărut multe site-uri de consultanţă juridică, înregistrate pe persoană fizică, ai căror deţinători nu pot fi identificaţi, pentru că datele personale sunt protejate de ”Regulamentul general privind protecţia datelor”.

Unele dintre aceste site-uri sunt denumite astfel încât să inducă în eroare publicul, prin termeni precum ”juridic”, ”legal”, ”drept” sau chiar ”avocat”.

Aşadar, UNBR îi atenţionează pe cei care au nevoie de un avocat, să îl caute prin intermediul platformei Tabloul avocaţilor. Acolo se găsesc toate datele de contact ale avocaţilor, inclusiv e-mail şi telefon, pentru a-i putea identifica şi a avea siguranţa unui serviciu oferit legal. Această platformă permite nu doar căutarea unui avocat, ci şi verificarea oricărui specialist pe care îl puteţi găsi, în această perioadă, preponderent în mediul online. Fatul că este înscris în Tabloul avocaţilor demonstrează că este autorizat legal să îşi exercite profesia.

După cum informează UNBR, consultanţa juridică este domeniu rezervat avocaţilor, aşa încât nicio societate comercială sau persoană fizică autorizată nu are dreptul să factureze consultanţa juridică, chiar dacă pretinde că provine de la un jurist.

Din acest motiv, UNBR avertizează firmele care practică consultanţă juridică în mod ilegal să-şi retragă imediat ofertele din mediul online. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

Totodată, UNBR anunţă că va începe în scurt timp o amplă campanie de identificare a acestor firme şi va uza de toate instrumentele legale pentru aplicarea sancţiunilor penale şi civile, inclusiv radierea numelor de domenii care induc publicul în eroare cu privire la natura serviciilor oferite.