Uniunea Europeană va finanţa şase proiecte de infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Nord
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

Uniunea Europeană va finanţa şase proiecte de infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Nord

Uniunea Europeană a finanţat elaborarea documentaţiei tehnice a şase proiecte de infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Nord. Achiziţiile de lucrări de construcţie prin intermediul ADR Nord pentru proiectele selectate este preconizată pentru luna ianuarie 2020.

Obiectivul general al proiectelor este de a spori accesul cetăţenilor Republicii Moldova la servicii îmbunătăţite de aprovizionare cu apă şi canalizare, dar şi cele de eficienţă energetică în clădirile publice. Elaborarea documentaţiei tehnice a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).  

Dorin Andros, secretar de stat în cadrul MADRM, a subliniat că aprovizionarea cu apă potabilă a cetăţenilor, dar şi eficientizarea energetică a clădirilor publice sunt priorităţi la nivel naţional. 

Directorul interimar al ADR Nord a remarcat interesul şi deschiderea din partea reprezentanţilor localităţilor beneficiare şi colaborarea acestora în procesul de lucru.   
 „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare şi programare regională, în care au fost implicaţi mai mulţi parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia şi Germania. UE va susţine în continuare construcţia infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova va susţine partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanţare pentru alte proiecte”, a subliniat Christina Otto, managera de proiect GIZ.  

Uniunea Europeană a început să susţină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova şi Delegaţia Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice şi a documentaţiei de licitaţie pentru lucrările de construcţie în cadrul proiectelor selectate ce ţin de domeniul aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) şi eficienţa energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”.

Bugetul total al acţiunii a fost de 3,5 milioane euro acordaţi de UE şi 325 mii euro oferiţi de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ).
Similare
RECOMANDĂRI