ACTUALITATE

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost celebrată de Mitropolia Basarabiei

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost celebrată de Mitropolia Basarabiei. A fost oficiată o slujbă de comemorare a celor care au luptat pentru unitatea românilor şi s-a vorbit despre iubirea valorilor naţionale şi cunoaştere istoriei, lucruri ce ne fac să devenim mai puternici ca naţiune.

Momentul istoric de la 24 ianuarie 1859 este marcat an de an printr-o slujbă specială la Mitropolia Basarabiei.

Unirea Principatelor de la 1859 a fost un exemplu demn de urmat şi pentru alte popoare pentru a ieşi captivitatea Imperilor Rus, Otoman sau Austriac.   Însufleţiţi de această idee şi având la bază dreptatea şi adevărul putem continua procesul unirii şi astăzi.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢA, ambasadorul României în Republica Moldova: „A fost un act de mare curaj şi înţelepciune, o mare inventivitate, contextual istoric favorabil. Eu ca ambasador am vorbit şi voi vorbi despre unire şi văd aceasta unire ca unire a eforturilor noastre commune, în primul rând pentru a reuşi să promovăm în Republica Moldova aceste reforme necesare.”

Unirea Moldovei cu Ţara Românească nu s-ar fi înfăptuit fară curajul oamenilor politici de atunci care au înţeles cu adevărat ce înseamnă  dragostea de neam şi unitatea culturală.

VLAD MIHĂILĂ, preot: „Dacă nu ne vom iubi, dacă nu vom iubi originea şi aceste momente istorice, nu le vom aprecia, slăbim. În aceste zile căutăm să mărturisim , căci rugăciune împreună este mai puternică.”

Unire Principatelor de la 24 ianuarie 1859 a însemnat primul pas spre crearea statului naţional român.