Unele privilegii de care se bucură foştii preşedinţi de stat ar putea fi anulate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unele privilegii de care se bucură foştii preşedinţi de stat ar putea fi anulate

Foştii preşedinţi ai R. Moldova ar putea fi lipsiţi de privilegiul de a fi dotaţi cu birou, asistent personal şi transport permanent pe parcursul a patru ani după expirarea mandatului,demisie sau de imposibilitate de exercitare a atribuţiilor.

Un proiect de lege în acest sens, privind modificarea Legii privind asigurarea activităţii preşedintelui Republicii Moldova, a fost suspus consultărilor publice de către Cancelaria de Stat, scrie zdg.md.

Documentul propune ca foştii şefi de stat, pe parcursul a patru ani de la plecarea din funcţie, să dipună doar de un automobil, „la comandă”.

În actul supus consultărilor publice se precizează că scopul este „îmbunătăţirea eficienţei de cheltuire a resurselor bugetare”.

Anularea facilităţilor pentru ex-preşedinţii de ţară ar putea aduce anual economii de jumătate de milion de lei la bugetul de stat.

„În contextul necesităţii raţionalizării acestor cheltuieli şi întru furnizarea de măsuri mai bine ţintite şi durabile de economisire, proiectul de lege menţionat propune revenirea la garanţiile sociale, acordate persoanei care a ocupat funcţia de Preşedinte, de până la modificarea efectuată prin Legea nr.263/2016”, argumentează Cancelaria de Stat proiectul de lege.

Privilegiile pentru foştii preşedinţi ai R. Moldova, de a avea birou, asistent personal şi transport permanent, pentru o perioadă de patru ani după expirarea mandatului, au fost introduse în lege în decembrie 2016 la iniţiativa deputaţilor PDM, pe ultima sută de metri a mandatului lui Nicolae Timofti.

Într-un răspuns recent pentru AGORA, Cancelaria de Stat menţiona că Nicolae Timofti foloseşte din noiembrie 2017 şi până în prezent un birou amplasat în clădirea nr. 180 de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi că acesta este unicul preşedinte al R. Moldova care a solicitat un birou. Din 2017, Nicolae Timofti mai beneficiază de un Mercedes 220 CDI, fabricat în 2014. Maşina este condusă de un angajat al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat.

Similare
RECOMANDĂRI