Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un vaccin împotriva COVID-19 sub formă de pastilă va intra în prima fază a studiilor clinice

Un vaccin împotriva noului coronavirus care există sub formă de pastilă ar putea începe prima fază a studiilor clinice în acest an.

Oravax, care lucrează la noua substanţă, a anunţat printr-un comunicat de presă că speră să înceapă prima fază a studiilor clinice pe oameni până în luna iunie.
 

Pasul reprezintă doar una dintre primele faze din dezvoltarea unui vaccin. Nu este garantat succesul şi, chiar dacă vaccinul va funcţiona, ar putea trece încă un an sau mai mult până când serul va fi autorizat. Spre exemplu, Moderna şi Pfizer au început primele studii clinice umane în martie şi mai 2020 respectiv.

Ce este Oravax?

Vaccinurile orale fac parte din „vaccinurile de generaţia a doua”, concepute pentru a fi mai accesibile, mai uşor de administrat şi distribuit. Oravax este, de fapt, o întreprindere comună alcătuită din două firme: Oramed, o companie israelo-americană, şi Premas Biotech, o companie din India.

Un vaccin oral „ar putea să permită oamenilor să folosească vaccinul la domiciliu”, a declarat Nadav Kidron, director executiv al Oramed.

Vaccinul ar putea fi transportat în frigidere normale şi depozitat la temperatura camerei, a spun Kidron, adăugând că astfel „ar fi mai uşor din punct de vedere logistic să ajungă oriunde în lume”.

„Vaccinurile injectate în braţe nu sunt foarte bune la prevenţia infecţiilor”

„Vom avea nevoie de studii care să demonstreze valoarea vaccinurilor orale. Acestea ar putea fi utile şi pentru oamenii care se tem foarte multe de ace şi ar putea fi mai uşor şi mai rapid de administrat”, a explicat Paul Hunter, profesor la University of East Anglia.

Vaccinurile orale ar putea oferi şi alte beneficii decât vaccinurile administrate prin injecţie.

„Vaccinurile sistemice, cele injectate în braţe, sunt foarte bune în general la prevenirea bolilor severe, însă nu sunt foarte bune la prevenţia infecţiilor”, a spus Hunter, citat de Science Alert.

Sunt analizate momentan mai multe tipuri de vaccinuri orale

Teoria este că infecţia apare mai întâi în nas şi gât, astfel că vaccinurile concentrate pe acele zone (cum ar fi vaccinurile sub formă de pastile) ar ajuta la oprirea infecţiei înainte ca aceasta să poată ajunge la o formă mai severă.

Datele despre vaccinul Oravax nu au fost publicate încă. „Rezultatele studiilor pe animale sunt încurajatoare. Însă, nu trebuie să presupunem că rezultatele pe animale se potrivesc mereu cu cele umane. Avem nevoie de studii pe oameni pentru a fi siguri”, a explicat Hunter.

Momentan, şi alte tipuri de vaccinuri orale sunt analizate, precum vaccinurile de tip spray nazal. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle şi dacă vaccinurile pot fi administrate prin plasturi.

Similare
RECOMANDĂRI